Feloldották a Balaton-part lezárását

2020. május 8. (péntek)

Újra szabadon látogatható a Balaton-part Keszthelyen. Erről Nagy Bálint sajtótájékoztató keretében számolt be szerdán délután. Keszthely polgármestere elmondta, továbbra is kéri a lakosságot, hogy a szabályokat tartsák be, és felelősségteljesen használják a közterületeket. Ugyanakkor a strandok továbbra is zárva maradnak és a játszóterek, szabadtéri sportparkok használata is tilos.

Keszthelyen – több más településhez hasonlóan – a húsvéti ünnepekre zárták le először a Balaton-partot a járvány miatt. Azóta minden hétvégén kihúzták a kordonokat és kérték a lakosságot, hogy ne használják a parti szakaszt. Az intézkedés célja a csoportosulások elkerülése volt, ugyanakkor szerették volna azt is elérni, hogy a járvány megfékezése céljából minél kevesebb vendég látogasson Keszthelyre. Hétfőtől azonban megszűnt a kijárási korlátozás vidéken, így Keszthely vezetése is úgy döntött, hogy feloldja a lezárást.

„A húsvéti hosszú hétvége óta minden egyes hétvégén lezártuk péntek délutántól vasárnap éjszakáig, hétfő reggelig a teljes keszthelyi Balaton-parti szakaszt. Jelenleg ahhoz, hogy a gazdasági újraindítást Keszthely városa is segítse, illetve támogassa, ahhoz mi is meghoztuk azokat a szükséges döntéseket, amik első körben felelősséggel meghozhatók és amiket kellett. Az egyik ilyen legjelentősebb talán az a Balaton-partnak az újranyitása – nevezzük újranyitásnak – hiszen mostantól, a mostani hétvégétől már a Balaton-part ugyanúgy szabadon látogatható lesz, mint korábban.” – tájékoztatott Nagy Bálint, Keszthely polgármestere.

Nagy Bálint felhívta a figyelmet arra, a Balaton-part újranyitása nem jelenti azt, hogy véget ért a járvány. Továbbra is fontos az egészségügyi szabályok és ajánlások betartása. Séta, horgászás vagy bármilyen más szabadidős tevékenység közben be kell tartani a másfél méteres távolságot, és ajánlott a száj és az orr eltakarása maszkkal vagy sállal, kendővel. A korlátozások enyhítése ellenére egyelőre nem nyitnak ki a strandok és a játszótereket, fitness parkokat sem lehet használni.

„Ez a Balaton-parti közterületi részt érinti, tehát itt már hétvégén is ugyanúgy a horgászat, a sétálás, kutyasétáltatás, futásra lesz lehetőség, de azért továbbra is azt kérem nagyon határozottan a keszthelyiektől, esetleg a Keszthelyre látogatóktól, hogy tartsák be a szakmai ajánlásokat. A szükségesnél többet ne tartózkodjanak továbbra sem lehetőség szerint az otthonuktól távol. Ami még érdekes, hogy a játszótereknek, illetve a kültéri, szabadtéri sportparkoknak, fitness parkoknak a használatát továbbra sem engedélyezzük.” – emelte ki a polgármester.

A strandok újranyitásáról szóló döntés jelenleg előkészítése alatt van. Ahogy felelősséggel meghozható ez a döntés, úgy a következő hetekben a szabadtéri fürdőhelyek is látogathatók lesznek – tette hozzá Keszthely polgármestere.

Regman Karola – Keszthelyi TV