Felújítások és karbantartások

2018. szeptember 7. (péntek)

Csapadékvíz elvezetés, villamos hálózat és vízesblokk korszerűsítés, homlokzati felújítás – csak néhány azok közül a munkák közül, amiket a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum keszthelyi tagintézményeiben végeztek el a nyáron. A szünidőt kihasználva jelentős karbantartási és felújítási munkák zajlottak az Asbóth, a VSZK és a Közgazdasági iskolákban. A fenntartó Zalaegerszegi Szakképzési Centrum több mint 30 millió forintot biztosított erre a célra.
A csapadékvíz elvezető rendszer felújítása nagyon időszerűvé vált az Asbóth iskolában. Az intézmény udvarát rendszeresen elöntötte az esővíz – mondja Csótár András, igazgató.

„A Gagarin utcának a vízmennyisége is többnyire a mi parkolónkba szokott lezúdulni, az pedig befolyt az udvarba és szinte nem lehetett elhagyni az iskolát. Onnan indítottuk egészen a kerítéstől, rácsatlakoztattuk az elfolyókat, kicseréltük, feltártuk markolóval, az összes csőrendszert kicseréltük. A tetőről lejövő vízvezetékcsöveket szintén kicseréltük és erre rákötöttük” – sorolta az udvarban végbemenet munkálatokat Csótár András.

Az intézmény vezetője kifejtette, hogy ezzel a munkával megoldották a csapadékvíz elvezetést. A kivitelezést nagy költséghatékonysággal tudták megvalósítani; az iskola szakképzett karbantartói jelentős munkát végeztek. Az iskola 50 éves épületében a villamos hálózatot korszerűsítették. A régi alumínium vezetékeket kicserélték, új kapcsolókat, aljzatokat és más elektromos berendezéseket is felszereltek. A folyosó mellett például a tanári szoba, igazgatási helységek és tantermek is korszerűsödtek. A kollégium épületében is zajlottak munkálatok. Az előtér és az aula egybe nyitásával egy közösségi teret alakítottak ki, korszerűsítették a fűtést, a villamos rendszert, nyílászárókat cseréltek. A korábbi portából pedig büfét fognak kialakítani. A nyáron elvégzett munkálatokra 20 millió forintból végezték el.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a fenntartónk most már évről-évre komoly összegeket fordít az iskolánkra. Ahhoz, hogy egy iskola jó iskola lehessen, vonzó iskola lehessen, az általános iskolából a diákok számára olyan alternatívát nyújtson, hogy nagy számban érkezzenek ide és szakmai utánpótlás megvalósulhasson, ahhoz az iskolának nem csak szakmailag, de külső megjelenésben is modernnek és újnak kell hatnia és látszania” – nyilatkozta az iskola igazgatója.

A Zalaegerszegi Szakképzési Centrumhoz három keszthelyi intézmény tartozik. A Közgazdasági iskolának a homlokzatát újították fel. Kijavították a falak hibáit, majd új vakolatot kapott az épület. A nyílászárókat is felújították, három osztályban pedig új padló és festés szolgálja a diákok komfortérzetét. A munkálatokra itt 5 millió forintot biztosított a Szakképzési Centrum.

A VSZK-ban megközelíti a 7 millió forintot a nyári munkálatok értéke. A kollégium 4 emeletén kicserélték a tusolók vízvezetékeit, új szűrűket és csaptelepeket szereltek fel. Az iskola épületében a mellékhelységek térelválasztóit cserélték ki mind a 4 szinten. A Zalaegerszegi Szakképzési Centrumnak 11 tagintézménye van, az ezekre fordítható keret meghaladja a 100 millió forintot.

Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója: „A felújítási munkák nem állnak meg a nyáron, hanem folyamatosan, a szakképzési centrum költségkeretéből is lehetőséget biztosítunk arra, hogy éves szinten akár 20 millió forintos nagyságrendben ezeket az iskolákat felújítsuk. Természetesen ahhoz, hogy teljes rekonstrukció megvalósuljon, ahhoz több forrás kell, de egészen addig, amíg ezek a pályázati források nem állnak rendelkezésre, addig saját forrásból ezeket a kereteket biztosítjuk.”

A keszthelyi iskolákban már tervezik a következő felújítási és karbantartási munkákat. Leghamarabb a VSZK-ban várható, hogy felújítják főbejárati homlokzatot és bádogozási munkákat is végeznek a tetőn.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/9066/felujitasok-es-karbantartasok-/