Felújítják a katolikus templom támasztópilléreit

2015. szeptember 26. (szombat)

A főtéri katolikus templomtorony három évvel ezelőtti felújításakor kimaradt a tervekből a két támasztópillér. Nemrég megkezdték a pótlást, jelenleg is tartanak a munkálatok. A beruházás finanszírozásában jelentős részt vállalt a keszthelyi önkormányzat is.

Dolgoznak a munkások a keszthelyi Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom támasztópilléreinél. A korábbi felújítás során csak a templomtorony átépítését tűzte ki célul az ennek érdekében létrehozott konzorcium.

A templomtorony ugyan csodálatosan fel lett újítva, ám a támpillérek állapota beárnyékolta a korábban szépen elvégzett munkát. A mostani felújítás során megoldják azt a problémát is, amit a galambok és egyéb madarak okoznak. Galambriasztókat is felszerelnek majd a rendelkezésre álló tizenhárom és fél millió forintból. Ebből tizet az önkormányzat, három és fél milliót pedig az egyház biztosít. Az egyházzal való jó kapcsolat jegyében a képviselő-testület már a tavalyi költségvetésben biztosította az összeget.

A tervezési nehézségek, valamint az elkészült tervek elfogadtatásának időigényessége egy éves csúszást eredményezett, ezért csak nemrég állhattak neki a munkának. A kiemelt műemlék-jelleg miatt az Országos Tervtanács jóváhagyására is szükség volt. Problémát okozott továbbá az állványozás is, ugyanis speciális megoldásokra volt szükség a nagy magasság miatt. A helyi Bástya Kkt. adta a legkedvezőbb ajánlatot, így ők a projekt fővállalkozói. A tervek szerint a támasztópillérek felújításával októberben végeznek majd a munkások.

(forrás, fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)