Felújították a Népművészeti Alkotóház homlokzatát

2020. július 23. (csütörtök)

Felújították a Keszthelyi Népművészeti Alkotóház homlokzatát és egy belső helyiségét. Az épületet működtető Zala Megye Népművészetéért Alapítvány a Csoóri Sándor Alap kiírásán nyert forrást a beruházásra és a szakmai munka támogatására. A mintegy 270 éves épület műemléki védettséget élvez, jelenleg kilenc népművészeti szakkörnek és számos tábornak ad otthont.

Megújult homlokzattal tekint a Sopron utcára a Keszthelyi Népművészeti Alkotóház. Az épület a népművészet keszthelyi bázisa. Az Alkotóházat a Zala Megye Népművészetéért Alapítvány működteti. A Csoóri Sándor Alap kiírásán szakmai munkára és épület-felújításra pályáztak tavaly.

Molnárné Riskó Erzsébet a Zala Megye Népművészetéért Alapítvány kuratóriumi elnöke: „Összesen a két féle dologra csaknem 7 millió forint érkezett ide az alkotóházhoz. Ebből 2,5 millió forint a szakmai munkára, a többi pedig a felújításra. A felújításban részben építészeti dolgok vannak, részben pedig sikerült egy nagyobb méretű szalagfűrészt beszerezni, ami kell itt a fás munkákhoz és egy hozzá tartozó elszívót is, hogy ne a környeztbe menjen ki a forgács meg a fűrészpor.”

Az 1750 körül épült egykori Festetics gazdatiszti lakás később Dongó-ház néven vált ismertté, az itt működő trafikról. A 80-as évekre teljesen leromlott épületet Bereczky Kálmán hathatós közbenjárására a Zala Megye Népművészetéért Alapítvány mentette meg. Az újbóli rekonstrukció nagyon időszerűvé vált az alapítvány szerint. A rendelkezésre álló forrásból felújították az utcafronti homlokzatot, annak felső téglasorát megerősítették és egy speciális vakolattal vonták be. A külső nyílászárókat felújították, a belsőket cserélték. Műemlék jellegű épület esetében elvárás az eredeti forma visszaállítása. E szerint kellett dolgoznia a kivitelezőnek.

„Ugyan bizonyos elemek kicserélésre kerülnek, amik tönkrementek, teljesen elkorhadtak – fa elemekre gondolok elsősorban – ugyanabban a formában tudjuk visszaállítani. A homlokzatnál nagyon fontos az, hogy az anyagokat olyan anyagokkal helyettesítsük a régi elpizledt vakolatot, színezést, ami tartós lesz, de mégis hűen tükrözi a régi megjelenését az épületnek” – mondta televíziónknak Papp Sándor kivitelező.

Az épület belsejében egy helyiséget kifestettek és új padozatot építettek, igazodva a régi épület vizesedési problémáihoz.

Jelenleg kilenc szakkör működik a házban, illetve számos tábort is szerveznek. Július közepén bútorfestő táborral indult a nyári programok sora. Itt hazai tájegységek és svájci motívumok szerint készültek használati és dekorációs tárgyak az alsópáhoki Büchel Éva népi bútorfestő irányításával.

https://tvkeszthely.hu/hirek/7257-felujitottak-a-nepmuveszeti-alkotohaz-homlokzatat

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV