Fennállásának 50 évét ünnepelte az Asbóth iskola

2018. december 5. (szerda)

A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Keszthelyi Asbóth Sándor Szakgimnáziuma,Szakközépiskolája és Kollégiuma alapításának 50. évfordulója alkalmából jubileumi ünnepség várta az intézmény egykori és jelenlegi diákjait, pedagógusait a Balatoni Múzeumban. A megye legnagyobb iskolája több átalakulás, névváltás után 2015 óta tagintézménye a Szakképzési Centrumnak. Az ünnepségen mutatták be az intézmény múltját és jelenét, tanulmányi és szakmai sikereit.
Manninger Jenő országgyűlési képviselő,miniszteri biztos köszöntötte az 1968-ban alapított intézmény jubileumi ünnepségénnek résztvevőit. Ünnepi gondolataiban kiemelte, hogy büszkesége az Asbóth iskola a térségnek. Nem azért mert Keszthelyen van Zala megye legnagyobb létszámú iskolája, hanem azért mert az elmúlt öt évtizedek alatt az intézményben arra törekedtek és törekednek napjainkban is, hogy magas színvonalú oktatással gyarapítsák a különböző szakterületen végzett jó szakemberek számát. Összetartó és egyetértő tantestülete minőségi tanulási környezetet biztosítva motivált fiatalok „kialakítására” törekszik.Dr. Sifter Rózsa Zala megye kormánymegbízottja is méltatta az iskolában folyó tevékenységet,a pedagógusok munkáját.

„Az Asbóth nem csupán nívós szakképzést nyújtó intézmény,de iskolai minőségében a köznevelés terén ugyancsak élményt nyújtó almamáter.”-emelte ki a kormánybiztos.

A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója ,Szabó Károly tájékoztatásul elmondta,hogy a dinamikusan fejlődő intézmény a szakképzésben, az oktatásban számos kiváló szakmai és tanulmányi eredményt tudhat magáénak. Szabó Károly elmondta: a megye legnagyobb iskolája 2015 óta tartozik a Szakképzési Centrumhoz másik két keszthelyi iskolával együtt.

„A három iskola együtt úgy gondolom ,hogy Keszthely agglomerációs környezetében lefedi azokat az igényeket a munkaerő piacra a képzett munkaerő kibocsátása alapján szükségesek. Szinte minden szakmát tudunk oktatni. Az Asbóth iskola azért kiemelt jelentőségű mert a hagyományai révén nem csak a tehetség gondozásban hanem a felzárkóztatásban is óriási szerepe van.”-mondta Szabó Károly főigazgató.

Az 50 éves oktatási intézmény múltjáról és jelenéről Csótár András igazgató beszélt az ünneplő közönségnek. Felidézve 1968 szeptember 1-t amikor hat tanteremmel nyitotta meg kapuit a keszthelyi iparos oktatást felvállaló iskola ami már akkor kicsinek bizonyult a magas tanulói létszám miatt az ,így a nyolc pedagógus két műszakban tanított. A kezdetekben tanműhelyek hiányában meg kellett szervezni a gyakorlati képzést, a szakoktatók képzésével együtt.Több igazgató, több száz pedagógus, Közel 15 ezer diák, folyamatos fejlődés, innováció jellemezte az elmúlt öt évtizedben az iskolát. Fenntartó váltások, intézményi becsatolások és névváltozások is hozzátartoznak az iskolatörténethez. De a sok változás, feladatok megoldása mellett mindig az oktatás,annak minősége állt és áll ma is az első helyen – hangsúlyozta Csótár András aki 2011. júniusa óta vezetője az intézménynek.

„Az összetartó,egymásért dolgozni akaró és tudó,a szakmájáért,az elhivatott pedagógus hivatásáért együtt dolgozni tudó közösségre vagyok a legbüszkébb. Olyan kitűnő munkatársaim vannak,annyira jó egységet alkotunk,így nem nehéz azt hiszem szép eredményeket elérni és ennek köszönhetően jönnek is a szép eredmények amelyek az Asbóth iskolát kiemelik már a magyar szakképzés nagy tömegéből.”-emelte ki Csótár András.

Egykor és mai diákok műsorral kedveskedtek tanáraiknak ,megmutatva azt is ,hogy az iskola falai között mindig nagy kulturális élet folyt. Az ünnepségen mondtak köszönetet a jelenlévő pedagógusnak Flaskár Mihályné magyar-történelem szakos tanárnak,aki a kezdetektől 34 éven át tanított az iskolában és Csepregi Jánosné egykori gazdasági vezetőnek.

Flaskár Mihályné így emlékezett vissza egykori munkahelyére.”Nagyon sokszor minden eszembe jut. Sok szeretett tanulóm van. Mindig tudok találkozni velük. Néha az iskolába is bemegyek, a régi szép emlékeket felidézni és nagyon boldog voltam akkor is meg most is,hogy ennyire hosszú időn keresztül tudtam ott dolgozni.

Ugyancsak kitüntető figyelmet kapott Szemes Péter, aki 23 éven át volt igazgatója az Asbóth iskolának.

„Nagy örömmel emlékszem vissza az elmúlt évekre arra a 23 évre amíg igazgató voltam meg az előtte lévő 10 évre is. Amikor átcsábítottak akkor először úgy voltam,hogy majd kiderül,hogy jól jártam,nem jártam. Hát nagyon jól jártam. Fantasztikus csapat élére kerülhettem,akikkel öröm volt együtt dolgozni. Azt hiszem mint mindenki másnak- a családon kívül – az iskola jelentette az életünket.”-mondta a nyugalmazott igazgató,Szemes Péter.

A nyugdíjas pedagógusok köszöntését követően a múzeum aulájában Nagy Bálint alpolgármester mondott pohárköszöntőt kiemelte többek között, hogy egy iskola nem csak az ott dolgozók, az ott tanulók büszkesége,hanem mindenkié! Mert tudást ad és elindít egy olyan úton ,ahol az ott megszerzett tudással kell és lehet boldogulni. Ilyen az Asbóth iskola is.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
http://tvkeszthely.hu/hirek/9294/fennallasanak-50-evet-unnepelte-az-asboth-iskola/?fbclid=IwAR1SWh7-sqk3b-FH4X49KEN3JTkYE-iR8bdijoMCU-4iXAMuXCQTiQ83Cu8