Fennállásuk 140. évét ünnepelték

2019. július 2. (kedd)

Nem egy hagyományos vízen töltött hét vége volt a Keszthelyi Ycht Club tagjainak június 29-30. Hazánk egyik legrégebbi sportegyesülete fennállásának 140.évfordulóját ünnepelte. A kerek évforduló alkalmával ingyen táborban gyermekeket fogadtak és vitorlás versenyt rendeztek. Programjuk végén pedig egy kis ünnepség keretében emlékeztek a múltra és vázolták a terveket.
Kisgyermekek vitorlás táborával vette kezdetét a KYC születésnapi rendezvénye. Egy héten át ingyenes oktatásban részesülhettek a vitorlázás iránt érdeklődő gyerekek,de dó szelet fogtak ki a rekkenő hőségben a Keszthelyi Ycht Club és a túravitorlások versenyén indulók szombaton is . Igazi sportélményben volt része annak aki indult a klub 140. évfordulóján megrendezett vitorlás versenyen. A Klubnak és jogelődjének a Korcsolyázó és Csónakázó Egyletnek állítottak emléket a hét végi rendezvénnyel ahol részt vett a klub legidősebb tagja is aki 75 éve szeli a Balaton vizét.

„Nagyon érdekes dolog ez a vitorlázás és tulajdonképpen a vízi életnek,az ami tulajdonképpen az egész pályafutásomat elkísérte a vitorlázás volt az alapja. Itt kaptam kedvet ahhoz,hogy egyrészt tengerész legyek és még a szocializmusban kerültem a tenger hajózáshoz és ott lehúztam 40 évet. Azt hiszem a vitorlázásnak köszönhetem ezt az egészet.”-mondta Regényi Zsolt.

Kora este a verseny díjkiosztójára a klub telephelyén került sor,ahol összegyűltek a versenyzők,a klubtagok,hajó tulajdonosok és társ egyesületek vezetői. A közel másfél évszázados múltat régi fotókból összeállított kiállítással is ünnepelték. Tompos Kálmán a klub elnöke tekintett vissza az ünnepségen a klub történetében a sikerekre.

„Úgy gondolom,hogy a puszta léte is már siker,hogy 140 éve talpon tudott maradni,különböző rendszereken keresztül,különböző név változáson keresztül. Tehát úgy gondolom,hogy ez már önmagában egy siker. Nem túl sok klub van az országban amelyik 140 évet folyamatosan megél. Ez az egyik. A másik pedig az az érték,úgy gondolom ami miatt alapították is azt sikerült úgy tűnik minden korosztálynak továbbvinni a saját idejébe s ez a mai napig él.”-mondta el a klub elnöke, Tompos Kálmán.

Az ünnepi verseny résztvevőinek, különböző hajóosztályban indulóknak a díjakat Ruzsics Ferenc polgármester és Manninger Jenő országgyűlési képviselő adta át. Manninger Jenő emlékeztetett arra, hogy Keszthely több vitorlázója is komoly nemzetközi eredményeket ért már el a klubon belül. Olimpikonokat adott Magyarországnak.

„Egészen biztosan tudjuk mondani,hogy ezek az egyesületek tovább fognak működni. S reméljük,hogy meg lehet találni a különböző pályázatokból a lehetőségeket,hogy a szükséges fejlesztéseket,újításokat meg is tudják csinálni.”- emelte ki Manninger Jenő.

Régi fotókból összeállított kiállítással és új emléktáblával is hirdetik,hogy a vitorlázásnak nagy múltja van a Balaton nyugati csücskében,Keszthelyen.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6173-fennallasuk-140-evet-unnepeltek?fbclid=IwAR2bSzPRqXT7FEB6DDyT2oH7V27wfrxq5q7yRDwFGLSVBVyup3SiDAIaNIk