Fénybe zárt idő

2016. június 27. (hétfő)

Az Amazon Ház Látogatóközpont konferenciatermében mutatták be azt a kötetet, melynek tartalma fotókon keresztül mutatja be a Festetics család hétköznapjait, munkásságát 1870 és 1944 között. A Fénybe zárt idő két szerzője mellett a könyvbemutatón jelen volt a leszármazott Dr. Festetics György is.

Dr. Kurucz György történész beszélt a Fénybe zárt idő című könyvről, melynek bemutatóján részt vett az album szerkesztői mellett a Bécsben élő leszármazott, Dr. Festetics György is. Gróf Festetics György életéről már jelent meg monográfia, de az új album egészen más oldalról mutatja be a Festetics család életét. Családi fotóalbumként kalauzol a történelembe a 19. század második felétől 1944-ig. A Helikon Kastélymúzeum két munkatársa hároméves kutatómunkával gyűjtötte össze a könyv anyagát.

A szerkesztők a könyvbemutatón nem csupán a fáradságos munkáról, hanem akutatás során fellelt érdekességekről is beszéltek. Több családtagról próbáltak információt gyűjteni. Így tudták meg, hogy a Festeticsek jótékonykodtak, az első világháborúban kórházat tartottak fent. A kutatások során az is kiderült, hogy Festetics III. Györgynek milyen szerepe volt az 1. világháborúban.

Az 1870-től fennmaradt fotográfiák segítségével bepillantás nyer az olvasó a család mindennapjaiba, a nagy szerelmekbe egészen addig, míg Festetics III. Györgyné kisfiával elhagyja Magyarországot. A fotókat korabeli szövegek,szépirodalmi művek részletei, jegyzetek kísérik. A kötetet Dr. Festetics György dedikálta akinek őrzött családi, gyermekkori fotói is megtalálhatóak az albumban.

(forrás, fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)