Fertőtlenítő szereket vásárolt az önkormányzat

2020. május 15. (péntek)

Mintegy 500 liter felület- és kézfertőtlenítő szer érkezett a mai napon a keszthelyi önkormányzathoz. A VÜZ és a GESZ Kft. a Zala Megyei Tűzoltó Szövetség közreműködésével az Országos Tűzoltó Szövetség akciójában jutott hozzá a szerhez. Az önkormányzati cégek a buszmegállók és a közterületek fertőtlenítésére, valamint a napi higiénia fenntartására használjak fel a szállítmányt.

Teheratúvól érkezett a szállítmámy a keszthelyi VÜZ Kft. telephelyére. Az önkormányzat az elmúlt napokban rendelt mintegy 500 liter felület- és kézfertőtlenítőt a VÜZ és a GESZ számára. A vállalatok a buszmegállók, közterületek fertőtlenítésére és a mindennapi munkavégzéshez használják fel a szert. Az önkormányzat az Országos és a Zala Megyei Tűzoltó Szövetséggel együttműködve vásárolta meg a fertőtlenítőt.

„A Zala Megyei Tűzoltó Szövetséggel vettük fel a kapcsolatot, illetve kerestek meg minket, hogy tudnának a MOL általgyártott, haza gyártásúfertőtlenítő szereket szerezni jutányos áron. Itt kapva kaptunk az alkalmon, és az önkormányzati intézmények, cégek nevében rendeltük meg ezt a fertőtlenítőszert, amit ma átvehettünk. Ez 350 liter felületfertőtlenítő és 150 liter kézfertőtlenítő.” – tájékoztatott Vozár Péterné, Keszthely alpolgármestere.

A fertőtlenítőszert a VÜZ Kft. ügyvezetője vette át, és ők is tárolják, a szállítmányból azonban jut a GESZ számára is. A most átvett mennyiség biztosan elegendő a szezon eleji elinduláshoz, az önkormányzat azonban továbbra is keresi a lehetőségeket újabb fertőtlenítő szerek beszerzésére. A MOL-lal az Országos Tűzoltó Szövetség vette fel a kapcsolatot, a megrendeléseket és a szétosztást a Budapesti Tűzoltó Szövetség önkéntes tagozata koordinálja a megyei szövetségek közreműködésével.

„Olyan 12 000 literes mennyiséget jeleztünk, hogy annyit kérnénk ebből. A MOL nagyon gyorsan reagált, jelezte, hogy adományként jelen helyzetben nem tud, de nagyon kedvező áron. A Budapesti Tűzoltó Szövetség kapta azt feladatul, hogy felmérje az igényeket és levezényelje ezeknek a megrendeléseknek az összegyűjtését a MOL felé egy kapcsolattartási pontként és számlázási helyként is.” – emelte ki Kelemen Zsolt, az Országos Tűzoltó Szövetség alelnöke.

A szétosztásnak jelenleg a második üteme zajlik, eddig országosan 23 000 liter fertőtlenítőt osztottak szét mintegy 200 településen. A szerből jutott a városgazdálkodási cégekhez, idősotthonokhoz, tűzoltó laktanyákhoz is. Zala megyében 11 helyszínre szállítottak felület- és kézfertőtlenítőt a MOL és a tűzoltó szövetség munkatársai.

„5600 liternyi felület- és kézfertőtlenítő került 11 helyszínre leszállításra, ebből a 11 helyszínből Keszthely az egyik, egyébként az egyik legnagyobb rendelési mennyiség. Ez összesen 25 szervezethez került. Egyébként a keszthelyi hivatásos tűzoltóknak is segítettünk, még önkéntes tűzoltó egyesületek, szervezetek, intézmények – itt is majd intézményekhez fog kerülni. Idősotthonok is tartoznak ebbe az intézményi rendszerbe.” – mondta Stárzsai Zoltán, a Zala Megyei Tűzoltű Szövetség elnöke.

A fertőtlenítőkből a hivatásos tűzoltók mellett az önkéntes lánglovagokhoz is jutott. Az Országos Tűzoltó Szövetség a MOL-lal karöltve azon dolgozik, hogy folyamatosan kielégítsék a felmerülő igényeket. A szövetség közvetlenül az egészségügy és a Magyar Honvédség után jutott hozzá a fertőtlenítő szerekhez.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7086-fertotlenito-szereket-vasarolt-az-onkormanyzat