Festetics városok tizenhetedik találkozója

2012. április 19. (csütörtök)

Keszthely, Hévíz és Csurgó részvételével tizenhetedik alkalommal rendezték meg a Festetics városok találkozóját csütörtökön délután. A barátkozás még a rendszerváltás után indult, azzal a céllal, hogy a közös történelmi hagyományokat felelevenítsék, ápolják.

A kapcsolat történelmi alapokon indult, a településeket a Festetics család múltja, életműve köti össze. Keszthelyen a kastély megépítése, a Georgikon, Hévízen a tó „felfedezése”, a fürdőélet beindítása, Csurgón pedig a felvilágosult gazdálkodás jellemezte a hercegi család tevékenységét. Mindhárom helyen erősítették a kulturális életet, és anyagiakkal támogatták a közéletet, intézmények létesítését, működését.


A képre kattintva a Monitor Magazin képgalériája nyílik meg.

A Balaton Színházban a három város középiskolásainak vetélkedőjével kezdődött a találkozó, a fiatalok először a saját filmjeiket mutatták be. Ezután kezdödött a történelmi teszt, ami jelentős részben a Festetics család életét és széleskörű tevékenységét karolta fel. A válaszokat négy tagú zsűri (dr. Festetics György herceg, dr. Müller Róbert régész, Cséby Géza író, Kardos G. József irodalmár) értékelte. Első helyen a Vajda János Gimnázium, másodikon a Vendéglátói, Idegenforgalmi, Kereskedelmi Szakképző Iskola, harmadikon megosztottan a Bibó Alternatív Gimnázium és Szakközépiskola, illetve a csurgói Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium csapata lett.

A hagyományok alapján a diákok – Ruzsics Ferenc keszthelyi és Füstös János csurgói polgármesterrel, valamint Kepli József János hévízi alpolgármesterrel közösen – megkoszorúzták Gróf Festetics György kastélyparkban álló szobrát. Ezután mindhárom város diákjainak, csoportjainak részvételével kulturális műsor kezdődött. Ezek során a városok vezetői mondtak köszöntőt, megemlékezve a főúri családról, méltatva a Festeticsek életművét, mecénási tevékenységét.

(forrás: Monitor www.monitormagazin.hu)