Fiatal keszthelyi képzőművészek közös kiállítása

2022. február 8. (kedd)

Az Andrássy úttól a Múzeum utcáig címmel nyílt kiállítás a Balatoni Múzeumban. A kiállításon hét keszthelyi kötődésű fiatal képzőművész alkotásai láthatók. A díszteremben festmények, installációk, szobrok és grafikák együttesen arra a kérdésre keresik a választ, hogy mi is a művészet.

Agárdi Olivér, Burucs Szabolcs, Hermann Zsófia, Hermán Alíz, Miklós Hajnal, Molnár Eleonóra és Tóth Xénia mindannyian a Magyar Képzőművészeti Egyetemen tanultak. A tárlattal a keszthelyi kötődésű fiatalok célja, hogy fellendítsék a helyi kulturális életet.

„Úgy jött az ötlet, hogy sok évvel azután, hogy elvégeztük az egyetemet mindannyian, akik itt most jelen vannak, – legalábbis, akit én tudok, nem mindenkit ismertem akkor még – megfogalmazódott bennem, hogy én Keszthelyről nagyon sok embert ismertem, aki ott végzett, legalábbis ott tanult és mennyire furcsa, hogy ennek ellenére nem csináltunk semmit közösen még.”

Az eltérő művészeti gondolkodásmódokat összekötő alkotók egyedi világaikat tárják a közönség elé. Tóth Xénia egy performansszal is készült.

„Főként installációkkal, valamint videómunkákkal készültem. Úgy gondoltam, hogy a legutóbbi kiállításom az csak festményekről szólt és szerintem a vidéki közönség ritkábban láthat performanszot, installációt valamint videómunkákat. És úgy gondoltam, hogy ez egy nagyon jó helyszín, valamint lehetőség arra, hogy ezzel így bemutatkozzak.”

A megnyitón jelen volt Péczeli Bauer Margit képzőművész, aki a kiállítók jelentős részét készítette fel a felvételire.

„Az útkeresésen ebben a szakmában jobbára egyesül van az ember. És nyilvánvalóan akik erre képesek, hogy együtt cselekedjenek, azoknak lehet, hogy lesz egy közös útjuk, ami sokkal több eredményt hozhat, mintha egyenként vándorolnak ezen az úton.”

A jövő a fiataloké. Keszthely és térsége a kultúrát kiemelt területként kezeli – fogalmazott Nagy Bálint polgármester.

„Hiszen Keszthelynek nem csak a múltja gazdag kultúrában, hanem azon dolgozunk, hogy a jövője is az legyen. Ehhez pedig kellenek ezek a fiatal, tehetséges művészek. A másik szempont, amit felhoztam pedig a térségi együttműködés és a térségi gondolkodás. Ami nekünk város szempontjából eddig is az volt, és ezután is nagyon fontos lesz. Hiszen ezek a fiatalok mind Keszthelyről, illetve Keszthely szűkebben vett környezetéből mentek el és most jöttek vissza a városba. Ami azt gondolom, hogy egy nagyon nagy öröm és ilyenkor a városnak, amikor a jövőjéről beszélgetünk, akkor mindig örülünk annak, amikor fiatal emberek új szemlélettel, új lendülettel tudnak hozzátenni a város közösségéhez.”

Az Andrássy úttól a Múzeum utcáig című tárlatot már az első napon is sokan nézték meg. A kiállítás április 2-ig lesz látható a Balatoni Múzeum dísztermében.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8815-fiatal-keszthelyi-kepzomuveszek-kozos-kiallitasa