„Fiatal keszthelyi vállalkozók támogatási lehetőségei” keszthelyi kerekasztal – részvételi fórum

2022. március 23. (szerda)
KesztHelyi identitás

A kerekasztal beszélgetés, mint ahogy a neve is mutatja, elsősorban a keszthelyi fiatal- vagy épp a kezdő vállalkozókhoz szólt. Azokhoz, akik keresik a helyüket a nagyvilágban, próbálnak elhelyezkedni különböző szakmákban, ami nem könnyű feladat, éppen ezért mindig jól jön egy kis segítség a már szakmában levőktől, szakmai szervezetektől.

Fő témánk a helyi fiatal vállalkozók támogatási lehetőségei, közösségépítés, egymás segítése, fejlődési lehetőségek.

A fiatal vállalkozók támogatása elnevezésű kerekasztal beszélgetésen 15 főt láttunk vendégül, akik többségében már egyéni vállalkozók. Örömünkre szolgált, hogy sok városi fiatal vállalkozó érkezett a kerekasztal beszélgetésre. Helyszínül egy keszthelyi fiatal vállalkozó testvérpár egy éve nyílt éttermét választottuk, hisz náluk hitelesebben nem tudna senki beszélni arról, hogy kezdő vállalkozóként, pandémiás időszakban, új vállalkozásba kezdeni milyen nehézségeket jelentett, honnan és milyen segítséget, támogatást kaptak.

Foglalkoztatási- és munkaerő-piaci tanácsadó előadó mellett Keszthely Város Önkormányzata, a Keszthelyi Ifjúsági Kerekasztal képviselői, valamint a térségi LEADER Egyesület is képviseltette magát, s egészítette ki támogatási információival a konferenciát.

A helyi fiatal vállalkozók egyenként bemutatkoztak, vázolták, melyik piaci szektorból érkeztek milyen tapasztalataik vannak, problémáik, sikereik. Közösen átbeszélték a hátunk mögött lévő pandémiás időszakot és nehézségeit.

A meghívott előadónk előzetesen egyeztetett a támogatási forrásokat biztosító szervezetekkel, képviselve őket, felvázolta a fiatal vállalkozókat érintő támogatási lehetőségeket, feltételeket.

 

Támogatási lehetőségek:

Vállalkozóvá Válási Támogatás: csak akkor kaphatja, mielőtt a vállalkozást elindítja:

Ez lehet:

Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány – de közel 2 éve nincs pályázati forrás.

Zala Megyei Kormány Hivatal – Foglalkoztatási Osztály: TOP programok, de egyelőre nincs kiírva pályázati lehetőség.

TOP Plusz munkaerőpiaci program: várhatóan indul 2022 őszén.

GINOP: jelenleg nincs Vállalkozóvá Válási Támogatás, meg kell várni, mikor a következő pályázati ciklus elindul.

Már működő vállalkozásnál:

Eszközfejlesztés: erre alkalmas lehet a jelenlegi GINOP Plusz Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Program (Széchenyi Programiroda)

Foglalkoztatás bővítés: hátrányos helyzetű munkavállalók felvétele esetén, meghatározott célcsoport szerint, de bővíteni kell a statisztikai létszámot,

Foglalkoztatási Osztály: TOP Plusz indul 2022 őszén, a célcsoport még nincs meghatározva.

GINOP- Út a munkaerőpiacra: www.munka.hu oldalon keresztül lehet jelentkezni

 

Foglalkoztatás bővítésnél: 1. bértámogatás – csak a munkabért támogatja,

  1. bérköltség támogatás- bér + járulék támogatás
  2. mobilitás támogatás – utazási költség támogatás

 

LEADER pályázatok: helyi termékek, szolgáltatások fejlesztése, amire támogatás kapható, de már ott is korlátozottak a keretek, tartós együttműködést kérnek, pl. termék forgalmazása a Szezon kosár bevásárló csoportba, helyi piacokon történő megjelenések. Minden hónap utolsó péntekén ún. átadónap, Gyenesdiás, helyi piac. A lakcímet vagy a vállalkozás székhelyét veszik figyelembe a támogatásnál.

 

Általános támogatási feltételek:

Köztartozás mentes adatbázisban való szereplés, 1-3 lezárt pénzügyi év, ügyfélkapu, bankszámlaszám, legyen pozitív a vállalkozás mérlege, üzleti terv 3-5 évre tervezve, helyi sajátosság a szezonalitás- milyen megoldásokat talál ennek kiküszöbölésére

Eus- támogatások- de minimis-csekély összegű támogatás, 5 év alatt 200 ezer euró,

mezőgazdaság, aquakultúra nem támogatható.

Európai uniós finanszírozás, vissza nem térítendő és egyéb támogatások:

Melyek a finanszírozás típusai? Az EU projektek és programok széles köréhez nyújt finanszírozást. Szigorú szabályok gondoskodnak arról, hogy a források felhasználását szoros ellenőrzés kísérje, továbbá hogy a források elköltése során érvényesüljön az átláthatóság és az elszámoltathatóság.

Az uniós finanszírozás többek között a következő formákban valósul meg:

Támogatás: ezt a részben az EU által, részben más forrásokból nyújtott finanszírozást, rendszerint nyilvános hirdetmény, úgynevezett pályázati felhívás előzi meg;

Nemzeti és regionális hatóságok által kezelt támogatások;

Kölcsönök, garanciák és tőkefinanszírozás formájában nyújtott pénzügyi segítség, mely az EU szakpolitikáinak és programjainak végrehajtását célozza;

Magyarországon több mint 50 milliárd forintból valósul meg az elmúlt időszakban az Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése program, amely EU-pénzből valósul meg. A támogatási keret felhasználásával elindított vállalkozások több mint kétharmada 30 év alattiak számára jelent tartós munkalehetőséget, kenyérkeresetet.

A kerekasztal beszélgetés eredményeként megállapíthatjuk, hogy rengeteg új információval és tudással gazdagodtak a résztvevők. A meghívott előadó készségesen adott tanácsadást a rendezvényt követően, igény szerint; egyénileg átbeszélni a fiatalok speciális kérdéseit.

Időpont: 2022. március 23. 16 óra

Helyszín: Keszthely, Katona József u. 1. Kanyar BárKonyha