Fiatalok nélkül nincs mezőgazdaság

2023. június 1. (csütörtök)
KesztHelyi identitás

Az agrárium jövőjéről tanácskoztak a szakemberek Keszthelyen. A fórumnak a MATE Georgikon Campusa adott otthont, amely maga is hozzájárul a naprakész tudással rendelkező szakemberek képzéséhez. Az eseményen szó esett a támogatási lehetőségekről és a fiatal gazdákat érintő kihívásokról is.

Az elmúlt években a mezőgazdaság kiemelkedő változásokon ment át. Ma már mesterséges intelligencia támogatja a gazdálkodókat, akiknek folyamatosan fejleszteni kell a tudásukat. Az elmúlt időszak azt is bebizonyította, hogy hatalmas szükség van a helyben megtermelt élelmiszerekre, így az agrárium még jobban felértékelődött.

„A rendszerváltás óta eltelt időszakból az következik, hogy aki akkor kezdett el – és nagyon sokan kezdtek el az agráriummal komolyan foglalkozni – 65-70 évesek, és az ő gyermekeik a 25-45 éves korosztály. Egy óriási kérdésként jelenik meg – nem csak a mezőgazdaságban, hanem talán mindenhol a gazdaságátadás és a fiataloknak a jövője. Erre próbálunk mi megfelelő mennyiségű információt rendelkezésre bocsátani, úgy, hogy az információ birtokosait és a fiatalokat, illetve az idősebb gazdálkodókat összehozzuk.” – tájékoztatott Sabján Krisztián, a Nemzeti Agrárkamara Zala vármegyei elnöke.

Az eseményen az Agrárminisztérium képviselője arról beszélt, a 2015 óta működő Vidékfejlesztési Programot felváltja a tavaly uniós szinten elfogadott KAP Stratégiai Terv. Ebben is lehetőség lesz számos témában pályázni, így területalapú, agrárökológiai és vidékfejlesztési támogatásokat is igénybe lehet venni. Ugyanakkor a korábbi programban is van néhány olyan projekt, amelyre még az idén lehet beadni kérelmeket.

„A minisztériumnak nagyon fontos célja az, hogy növekedjen, folyamatosan növekedjen az öntözött terület hazánkban. Pontosan emiatt mondhatom el azt, hogy az úgynevezett mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése című pályázati felhívás a legrégebbi, és a legrégebb óta folyamatosan nyitott pályázati felhívás.” – mondta Pollai László, az Agrárminisztérium osztályvezetője.

Mint minden ágazatnak, a mezőgazdaságnak is az alapja a naprakész és gyakorlati tudás. Ennek az átadásán dolgozik a MATE, és ezen belül a keszthelyi Georgikon is. A számok azt mutatják, hogy van igény az agrárképzésre, folyamatos a túljelentkezés a különböző szakokra. A felsőoktatási intézmény célja, hogy helyben képezze a fiatalokat, ezért támogatják a vidéki campusokat.

„Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy amikor a vidék értelmiségét képezzük, akkor az helyben tudjon megtörténni. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem is úgy épült fel, hogy mozaikosan, több campusú intézményként. Az ország legnagyobb kiterjedésű egyeteméről van szó. A Keszthelyi Campus is beleillik ebbe a sorba. Nekünk az a célunk, az a tervünk, hogy a keszthelyi campusnak, a keszthelyi agrárképzésnek ne csak múltja, ne csak jelene, hanem jövője is legyen.” – emelte ki Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

A gazdálkodóknak fontos a folyamatos információáramlás és a szakmai támogató háttér is. Ugyanakkor az idősebbeknek elsődleges, hogy gyermekeik, unokáig továbbvigyék a felépített gazdaságokat.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10406-fiatalok-nelkul-nincs-mezogazdasag

Képek