Fidesz-KDNP frakció kontra polgármester

2015. október 30. (péntek)

Göncz Árpád nemrég elhunyt köztársasági elnökre emlékeztek egy perces néma felállással a képviselő-testület tagjai az októberi soros ülés kezdetén.

Ezt követően a napirendi pontok elfogadásánál „megállt az idő”. Ruzsics Ferenc polgármester egy olyan előterjesztést kívánt sürgősségi napirendként beterjeszteni, mely a közutas engedélyeztetés körében javasolt módosítást. Amint elmondta, ez azért vált szükségessé, mert a jelenlegi gyakorlat törvénybe ütköző. E sürgősségi téma tárgyalását a Fidesz-KDNP frakció tagjai nem támogatták, így azt az ülésen nem tárgyalhatták. Ezt követően személyeskedésektől sem mentes szóváltás kezdődött. A polgármester Keszthely városához, képviselő-testületéhez méltatlannak nevezte ezt a megoldási módot, s hozzátette: a nemmel voksolók szavazataikkal azt érték el, hogy az engedélyezések tömkelege a képviselő-testület hatáskörébe kerül, évente több száz ügyről kell dönteniük miközben a kérelmezőnek a gyorsabb hivatali eljárás helyett meg kell várniuk a testületi döntést. A frakció tagjai közül többen is hangsúlyozták: azért nem támogatták a sürgősségi tárgyalást, merthogy nem kapták meg időben a témáról szóló anyagot, s azt nem tudták átnézni. A polgármester kijelentette, hogy a testületi ülés megkezdéséig megkért kiegészítő anyagot már előző nap este megkapták a képviselők, így annak áttanulmányozására elég idő állt rendelkezésükre. A frakció tagjai hozzátették: a megoldást keresik, a következő ülésen felkészülten tudnak majd tárgyalni a részletekről. Számos hozzászólás következett, melyekben egyéb témák és kérdések is felmerültek a felek – a polgármester és a frakciótagok – részéről. Az ellenzék tagjaitól elhangzott: jobb lenne, ha e problémákat nem az ülésen, hanem azon kívül, más fórumokon beszélnék meg, egyeztetnék. Többen jelezték, hogy a város ügye és nem a pártérdek a lényeg. Az egy és háromnegyed órás szóváltást végül Mohácsi József az ügyrendi gomb lenyomásával zárta le.

A lejárt határozatok végrehajtásáról szóló tájékoztatókat követően a város törzsvagyonának átminősítéséről szóló önkormányzati rendeletet módosították, majd a negyedévi belső ellenőrzés teljesítéséről tárgyaltak a képviselők. Ezután a jövő évi turisztikai szezonra való felkészülésről szóló intézkedési terv került a testület elé. A lehetőségeket vázolva Pálinkás Róbert, a Helikon kastélymúzeum igazgatója számos javaslatot tett a jobbítás érdekében. A testület az eredeti anyaggal kapcsolatosan úgy foglalt állást, hogy azt kiegészítik, s második fordulóban újratárgyalják. Következett a téli hószolgálati- és síkosság-mentesítési operatív terv jóváhagyása, majd Keszthely nemzetközi kapcsolatairól hangzott el tájékoztató.

Az egyéb ügyek tárgyalása keretében a képviselő-testület felülvizsgálta a családsegítés és a gyermekjóléti szolgáltatás ellátási módját és szervezeti kereteit, majd támogatást biztosított Vaszary Kolos bíboros emlékművéhez. Tárgyaltak emléktábla elhelyezéséről, a GESZ kenyérsütő kemence létesítésére beadott kérelméről, majd meghatározták a jövő évi helyiségbérleti díjakat és kedvezményeket.

Zárt ülésen a Pro Cultura Keszthely kitüntető cím adományozásáról és egyedi lakásügyekről tárgyalt a testület.

(forrás, fotó: Balatoni Krónika, Sámel József)