Figyeljünk a sebesség helyes megválasztására!

2022. december 16. (péntek)

Még fontosabb a sebesség helyes megválasztása télen! Erre hívta fel a figyelmet a rendőrség. A megváltozott időjárási körülmények miatt sűrűbben fordulhatnak elő közlekedési balesetek. Az egyenruhások körültekintőbb és óvatosabb vezetésre kérik a járművek sofőrjeit.

A téli időszakban sokakat zavarhat a napközben is tartó sűrű köd. A kedvezőtlenebb látási viszonyok miatt még inkább figyelni kell arra, hogy milyen sebességgel haladunk. A KRESZ által előírt sebességhatárok ilyenkor nem mindig mérvadóak, hiszen nehezebben veszik észre a közlekedésben résztvevők, ha valami vagy valaki hirtelen hajt ki eléjük. Ezért ajánlott még inkább átgondolni, hogy milyen sebességgel megyünk.

„Fontos hangsúlyozni, hogy az egyéni felelősségteljes közlekedés és jogszabályt követő magatartás fontos szerepet vállalhat a közlekedésbiztonság javításában. Illetőleg a balesetek elkerülése érdekében. Amennyiben helyesen választjuk meg a követési távolságot vagy a sebességünket a gépjárművel, úgy sokkal könnyebben tudunk korrigálni akár egy rosszul megválasztott manővert. Illetőleg időbe le tudjuk reagálni az előttünk kialakult közlekedési helyzetet. Ez által hozzájárulhatunk az esetleges baleset megelőzéséhez.” – ismertette Riba Krisztián a Keszthelyi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály osztályvezető-helyettese.

A rendőrség a balesetek megelőzése érdekében napi szinten hajtja végre az ezt célzó intézkedéseket. Nem csak a városban, a főutakon is még inkább oda kell figyelni arra, hogy mennyivel hajt a sofőr. Napi szinten fordulnak elő kisebb-nagyobb koccanások, melyek közül több végződik könnyebb vagy akár súlyosabb személyi sérüléssel is. Odafigyeléssel azonban megelőzhető a baj.

A rendőrség tapasztalata az, hogy a megváltozott útviszonyok és időjárási körülmények miatt a téli időszakban megnő a közlekedési balesetek száma. Sokszor fordul elő sűrű köd, és gyorsabban sötétedik. A sofőröknek számolniuk kell kivilágítatlan autóstársakra, kerékpárosokra, sötét ruhában közlekedő gyalogosokra is. Utóbbiakat is kérik az egyenruhások, hogy vagy világos kabátot, vagy fényvisszaverő ruházatot viseljenek, így könnyen elkerülhető a baj.

https://tvkeszthely.hu/hirek/9890-figyeljunk-a-sebesseg-helyes-megvalasztasara

Képek