Figyeljünk! Fűtsünk okosan!

2023. október 20. (péntek)

Megkezdődött a fűtési szezon. Ez hivatalosan október 15-től április 15-ig tart. A Katasztrófavédelem fokozott odafigyelést kér. Az elmúlt évek lakástüzeinek 61 százaléka, a szén-monoxid-mérgezéseknek pedig 60 százaléka a fűtési szezonban történt.

Leskó László most szerezett be a szén-monoxid érzékelőt. Apartmant üzemeltet. Ősszel és télen is fogad vendégeket, a fűtést gázkazán vagy ez a kályha biztosítja. Ilyen berendezés esetén kötelező a szén-monoxid és a füstérzékelő a szálláshelyen.

„Mind számunkra, mind a vendégeink számára is fontos, hogy biztonságban legyenek. Ez a pár ezer forintos készülék jelzi, ha a szén-monoxid jelen van egy helyiségben egy bizonyos mennyiség felett. A veszélyes szint elérését egy éles hanghatással jelzi és mindaddig jelez, amíg a szén-monoxid egy megadott határérték alá nem csökken” – nyilatkozta az apartman tulajdonosa.

A régebbi gázüzemű, vagy a fatüzelésű fűtőberendezések nyílt lánggal működnek. Azaz az égéshez szükséges oxigént a lakó- vagy élettérből nyerik a kazánok, kályhák. Ha a használatuk, vagy telepítésük hibás, az lakástűzhöz, vagy szén-monoxid-mérgezéshez vezethet. A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, ezért életet menthet egy érzékelő. A tűz mielőbbi észlelését pedig füstjelző segítheti.

„Nyilvánvalóan tudjuk, hogy a szén-monoxid felléphet problémaként főleg azokban az ingatlanokban, ahol még mindig nyílt égésterű készülékek működnek. Nagyon kérjük a lakosságot, hogy ilyen eszközökkel rendelkezzenek és pár ezer forinton ne múljon emberi élet” – mondta Kósi Zsolt a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A kémények ellenőrzését és tisztítását magánszemélyeknek ingyen végzik a kéményseprők, viszont a családi házakban élőknek időpontot kell foglalniuk. Sokan csak a fűtési szezon előtt néhány nappal hívják a szakembereket, pedig az ingyenes kéményellenőrzést nem csak ősszel lehet igénybe venni. Nem az ellenőrzés időpontja, hanem annak rendszeressége a fontos.

„Azért is fontos, hogy az előttünk álló időszakban megtörténjen a kémények ellenőrzése, hiszen gondoljunk bele abba, hogy ha nem minden évben kérünk ilyen szolgáltatást, akkor a keményeinkben bajok is keletkezhetnek. A hangsúly a rendszerességen van. Ha rendszeresen minden évben kérjük ezt a szolgáltatást, akkor biztosak lehetünk abban, hogy ezt a fűtési szezont is minden gond és baj nélkül fogjuk átvészelni” – tette hozzá Kósi Zsolt szóvivő.

A Katasztrófavédelem azt kéri, ahol fával fűtenek, ott a lakástüzek megelőzése érdekében tartsák távol a tüzelőt és egyéb éghető anyagokat a fűtőeszköztől.2023 első három negyedévében 115 lakástűz keletkezett vármegyénkben, a lángok 2147 négyzetméteren pusztítottak. A tűzoltók 32 embert mentettek ki a tűzzel érintett otthonokból, 14-en megsérültek. Az első kilenc hónapban keletkezett lakástüzekben két ember vesztette életét. Keszthelyen és Szentgyörgyváron is az ágyban keletkezett a tűz. A tűzoltók szerint még most is sok tragédiát okoz a fekhelyen dohányzás.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek