Fokozottan ellenőriznek húsvétkor a rendőrök

2021. április 1. (csütörtök)

A passzív biztonsági eszközöket ellenőrzik a húsvéti hétvégén a rendőrök. Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően az ünnepek idején – azaz péntektől hétfőig – több helyszínen is fokozott rendőri jelenlétre kell számítani. Mivel azonban az elmúlt években csökkent az ittas vezetés miatti balesetek száma, így most a biztonsági övek használatára fókuszálnak.

A járványhelyzet ellenére is jelentős forgalomnövekedésre lehet számítani az utakon a hosszúhétvégén. A rendőrség az idén is fokozottan ellenőrzi a közlekedőket, a hatóságok felkészültek a megnövekedett forgalom kezelésére. Az elmúlt évek gyakorlata szerint ilyenkor az ittas járművezetőkre fókuszálnak a rend őrei, az idei ünnepen azonban jelentős figyelmet fordítanak a passzív biztonsági eszközök – így például a biztonsági öv – használatára.

„A rendőrség a húsvéti időszakban is biztosítja a közutakon a fokozott közterületi jelenlétet. Az elmúlt években az ittas vezetőkre fókuszáltunk, azok kiszűrésére helyeztük a hangsúlyt, azonban az idei évben azokat kívánjuk ellenőrizni, akik nem használják a passzív biztonsági eszközöket, illetve ezen belül kiemelten a biztonsági övet. A biztonsági öv annak használóját megvédi egy közlekedési baleset esetén a sérüléstől, illetve csökkenti annak mértékét, ezért nagyon fontos, hogy a gépkocsiban utazók használják azt.” – tájékoztatott Horváth-Szabó Szilvia a Keszthelyi Rendőrkapitányság közlekedési osztályvezetője.

Horváth-Szabó Szilvia elmondta, mozgó és álló ellenőrzést is végeznek a kollégáik, mindkét esetben ki tudják szűrni a szabályszegőket. A közlekedési osztályvezető hozzátette, a biztonsági öv használatának mellőzése lakott területen belül 10, lakott területen kívül pedig 15 ezer forintba kerülhet a gépjárművezetőknek. Jó hír, hogy az elmúlt években csökkent az ittas vezetéssel összefüggésbe hozható balesetek száma, a passzív biztonsági eszközök használatát azonban még mindig sokan elmulasztják.

„Az a tapasztalat, hogy az ittasan balesetet okozók száma csökkent, viszont az elmúlt időszakban megnövekedett azoknak a száma, akik nem használják a biztonsági övet. Ezért is fogunk erre fókuszálni, hogy azokat kiszűrjük, illetve jogkövető magatartásra sarkalljuk őket.” – tette hozzá az osztályvezető.

A rendőrség felhívja a figyelmet arra, hogy ebben az időszakban nő a kerékpáros és gyalogos forgalom is. Ezért kérik a járművezetőket, hogy fokozott figyelemmel és kellő oldaltávolságot tartva közlekedjenek.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7937-fokozottan-ellenoriznek-husvetkor-a-rendorok