Fókuszban a növényvédelem

2023. január 19. (csütörtök)

Idén először külföldi előadók is részt vesznek a 32. Növényvédelmi Fórumon. A MATE Georgikon Campusának évtizedek óta zászlóshajója a növényorvosi képzés, és számos kutatás célozza a mezőgazdaságnak ezt az ágát. A konferencián a legújabb kutatási eredményeket is bemutatták, és választ kerestek arra is, hogy az ágazat hogy tud megfelelni a kihívásoknak.

Az elmúlt években jelentősen megváltozott az időjárás. Száraz és forró nyarak, illetve enyhe telek a jellemzőek hazánkban is. Ez nagyon megnehezíti a gazdálkodók dolgát, hiszen kiemelt figyelmet kell fordítani a növényvédelemre. A hideg és a hó hiánya miatt ugyanis a kártevők nem pusztulnak el, ráadásul olyan kórokozók is megjelentek, amelyek korábban a trópusokon voltak jellemzők.

„Ezen túlmenően egy szabályozási probléma is sújtja a növényvédelmet. Társadalmi igényként és a jogalkotás oldaláról is megjelent, hogy csökkenteni kell jelentős mértékben a peszticid felhasználást, méghozzá mindezt belátható időn belül. Mindez abba az irányba mutat, hogy a tudás jelentősége felértékelődik, tehát különösen a növényorvosi szakma, a növényorvos képzésnek a jelentőségének a felértékelődését mutatja ez.” – tájékoztatott Dr. Takács András Péter, a szervezőbizottság elnöke.

Ezek a fórumok jó alkalmat teremtenek arra, hogy a kutatók és az oktatók megosszák egymással a tapasztalataikat. A MATE kiemelt célja, hogy a legújabb kutatási eredmények minél előbb bekerüljenek az oktatásba. Az egyetem egyébként is nagy figyelmet fordít a növényvédelmi ágazatra, amely a struktúraváltást követően egységesen a Növényvédelmi Intézet égisze alatt működik.

„Egyetérthetünk abban, hogy az agráriumnak az egyik legkomplexebb, leginkább sok területet érintő tudományterületéről van szó, amely igényli elsősorban azt a szemléletbeli változást, amelynek legfontosabb eleme, legelső eleme lehet a tudományos eredményeknek az oktatásban történő implementációja.” – emelte ki Posta Katalin, a MATE – tudományos és minőségbiztosításért felelős rektorhelyettese.

A szakemberek rendszeresen hangsúlyozzák, hogy nagy szükség van a növényvédelemre. Nem csak az élelmezésbiztonság miatt fontos ez, hanem azért is, mert a kémiai szerek elpusztítanak olyan növényi toxinokat, amelyek kifejezetten károsak az egészségre. Hazánkban jóval az uniós átlag alatt van a növényvédő szerek használata, ezért is tartják aggályosnak a szakemberek azt, hogy az EU jelentősen csökkenteni akarja ezt a mennyiséget.

„Amennyiben ezeket az Európai Unió erőből megpróbálja átverni, akkor bizony lesznek élelmezésbiztonsági problémák. Nem Magyarországon, de az Európai Unióban. Nekünk az a célunk, hogy Magyarországon jó minőségű, biztonságos és elérhető árú élelmiszereket állítsunk elő, lehetőleg magyart.” – tette hozzá Dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár.

A szekcióüléseken szó esett többek között a drónok mezőgazdasági használatáról, a növényvédő szer rezisztenciáról, az inváziós kártevőkről és a növényorvosok előtt álló kihívásokról is.

Regman Karola – Keszthely TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9974-fokuszban-a-novenyvedelem

Képek