Fókuszban a pályaválasztás

2017. november 20. (hétfő)

Felszolgálók, női szabók és a rendészeti képzés is bemutatkozott a 18. Pályaválasztási Kiállításon Keszthelyen. A programot a Zala Megyei Kormányhivatal szervezi a megye iparkamaráival és szakképző intézményeivel karöltve azzal a céllal, hogy segítse az általános iskolás diákok pályaválasztását.
Többek között az asztalosmesterség rejtelmeibe is betekintést nyerhettek a diákok a pályaválasztási napon. Az asztalos egyike a 2017/18-as évre meghirdetett hiányszakmáknak, így a képzésben résztvevők ösztöndíjra is jogosultak. Varga Adrián már tudja, hogy asztalosként szeretne továbbtanulni, és most ki is próbálhatta a mesterséget.

„Igazából erre a szakma fesztiválra, vagy hogy nevezzem, azért jöttem el, mert szeretném kitanulni ezt a szakmát, és meg szeretném nézni, hogy milyen ez a lehetőség, és szeretnék vele élni, hogy kipróbáljam. Igazából már tudom, hogy ebben a szakmában szeretnék dolgozni, és ezért jöttem el, hogy megnézzem, hogy tényleg hogy működik, meg, hogy milyen.” – mondta a zalaapáti Gábor Áron Általános Iskola tanulója.

A Pályaválasztási kiállításon a térség és a régió szakképző intézményei is bemutatkoztak. A hetedik és nyolcadik osztályos diákok testközelből is megismerkedhettek a különféle mesterségekkel, és sokat ki is próbálhattak közülük. A szakmák bemutatása mellett a program egyik fontos célja, hogy megmutassa a diákoknak, itthon is lehet jól jövedelmező szakmát választani.

„Egyre inkább nő az a tendencia, hogy a bérek emelkedésével a fiatalok nem külföldben gondolkodnak, hanem itt, Keszthely-Hévíz térségében végezve a saját gyakorlati helyükön nagy biztonsággal és viszonylag jó jövedelmekkel el tudnak helyezkedni. Nem is nyugat felé mennek, nem is Budapest felé, hanem a reményeink szerint minél többen itt helyben fognak elhelyezkedni.” – tájékoztatott Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója.

Ma még mindig sok diák választja a gimnáziumokat továbbtanulás céljából, de egyre többen jelentkeznek szakgimnáziumokba és szakközépiskolákba is. A Balaton-parton évek óta hiány van szezonális munkaerőből, de már Hévízen is vannak betöltetlen állások. A város polgármestere szerint egy vendéglátó helyekben bővelkedő városban nagy szükség van a szakképzett fiatalokra.

„Fejlődik a város, fejlődik a térség a turizmus területén is egyértelműen, és a turizmusban nagyon sokan tudnak dolgozni. Nem csak azokról a szakmákról tudunk beszélni, ami a felszolgáló, a szakács, a cukrász, a londiner és sorolhatnám, hanem az egészségügy területén is a gyógymasszőrtől az elektroterapeutáig sorolhatnám még ezeket a szakmákat. Plusz a kiegészítő tevékenységek, akik a szállodákban a kiszolgálást végzik, tehát ugyanúgy szükség van egy kőművesre vagy egy festőre vagy bármi másra.” – emelte ki Papp Gábor, Hévíz polgármestere.

A Georgikon Egyetem „D” épületébe ellátogató diákok a szakmák megismerése mellett fórumbeszélgetéseken és csoportfoglalkozásokon is részt vehettek. A szakmai napra pénteken is várják az érdeklődőket reggel kilenctől délután három óráig.

Regman Karola – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8344/fokuszban-a-palyavalasztas/