Fókuszban a parasportolók

2024. február 22. (csütörtök)

Ma van a Magyar Parasport Napja. Sportegyesületek, nevelési és oktatási intézmények, különböző szervezetek, intézmények dolgozói együtt készültek erre a napra, hogy közösen mutassák meg: a testi vagy értelmi nehézségekkel, hátrányokkal küzdő emberek is megérdemlik a figyelmet.

A Zöldmező Utcai Általános Iskolában is készültek a Magyar Parasport Napjára. Az intézmény százhetven tanulója közül hatvanan vettek részt a sportprogramon. A gyerekek számára élmény volt végrehajtani a helyi önkormányzat és a Balaton Színház dolgozóival közös feladatokat. Sárközi Dominik az élményeiről mesélt: „Amikor egyenesen kellett menni a csíkon, és a szemem be volt kötve, és egy kicsit nem láttam. Meg amikor a kötélfutás is be volt kötve, aztán futottam, akkor se láttam, s izgultam akkor is.”

A sportprogram során különféle nehézségű feladatokat kellett végrehajtani. Az iskolában ez volt az első közös parasport nap az önkormányzati dolgozókkal. Keszthely polgármestere, Manninger Jenő szívesen állt a kezdeményezés élére – nem csak szóban, hanem tettekben is. Aláhúzta: „Nagyon fontos ez, hogy a hátrányos helyzetű embereknek, a fogyatékosoknak is legyen lehetőségük sportolni. Egyébként mindig figyelemmel kísérjük, hogy a Zöldmező utcában mi történik. Keszthely büszke lehet erre az iskolára, a városból és a térségéből nagyon sokan hordják ide a gyerekeiket.”

A Magyar Parasport Napja egy lehetőség arra, hogy az emberek jobban megismerjék és megértsék a fogyatékossággal élő sportolókat, tiszteljék teljesítményüket és hozzájárulásukat a társadalomhoz. Az intézmények dolgozói is ebben a szellemben tettek eleget a felkérésnek. „Nagyon jó érzés igazából itt lenni, mert elképesztő, hogy itt milyen munka folyik, amit a nevelők végeznek, és hogy a gyerekek is milyen odafigyeléssel vettek részt a versenyben. Nagyon örülök, hogy a kollégák részéről is aktív volt a részvétel, mert igazából mindenki láthatja, hogy ezeknek a gyerekeknek milyen nehéz a mindennapi élet” – így vélekedett Molnár Anna civil- és sport referens.

A Zöldmező Utcai Általános Iskola már a kezdetektől, azaz hetedik alkalommal csatlakozott az országos kezdeményezéshez. Az intézmény büszke arra, hogy van egy paraolimpikon tanulójuk is. „Van egy saját olimpikonunk, Olaj Tamás, aki Máltán képviselte az országot úszássportágban és bronzérmes lett. Maga ez a program – az, hogy játékosan, sérült embertársainkkal együttműködve, az ő esélyeiket támogatva valósítunk meg egy programot – a társadalmi beilleszkedést, integrációt segíti” – mondta el Krasznai Tamásné, a Zöldmező Utcai EGYMI főigazgatója.

A program megrendezésével az a cél, hogy a figyelem középpontjába állítsák a fogyatékossággal élő sportolókat, akik kitartásukkal és elszántságukkal példaképül szolgálhatnak.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió

Képek