Fókuszban a segítő szervezetek

2023. szeptember 15. (péntek)
KesztHelyi identitás

Keszthely segítő szervezeteit ismerhették meg a fiatalok. A Család- és Gyermekjóléti Központ harmadik alkalommal szervezett családi napot, amelyre nyolc csapat nevezett a város általános- és középiskoláiból. A jó hangulatú programon ugrálóvár és játszótér is várta a résztvevőket.

Játékkal indult a családi nap. Kisebb és nagyobb gyerekek közösen tették próbára ügyességüket és koncentrációs készségüket. Ezt követően forgó rendszerben járták körbe a különböző szervezetek standjait. Itt mindenhol feladatokat kellett megoldaniuk, ezeket pontozták. A gyerekek minden évben nagyon jól érzik magukat a programon, és szívesen visszajárnak.

„Nagyon jók a feladatok, a társaság is. Meg lehet ismerkedni itt a rendőrök és a védőnők munkájával, Keszthely szociális intézményeivel, és nagyon jó a hangulat. Végső, de nem utolsó sorban köszönöm a támogatást a csapatomnak, a Mogyoróvaj és lekvárnak.” – mondta a Család Iskola tanulója, Sendula Nimród.

A segítő szervezetek minden évben olyan feladatokkal készülnek, amelyek a gyerekek számos képességét teszik próbára. A részeg szemüveggel az ittas állapotot imitálta az Alapellátási Intézet. A rendőrség ismét felépítette a népszerű kerékpáros akadálypályát. Először voltak jelen a programon az iskolapszichológusok, akik arról beszéltek, hogy melyek a fiatalok leggyakoribb problémái.

„Ez életkorfüggő is. A kisebbeknél leginkább szorongás, teljesítményszorongás, szülők válása körüli problémák, beilleszkedési, magatartási zavarok, illetve a szocializáció nehézségeiről beszélhetünk. A középiskolások esetében ehhez nagymértékben hozzájön az anorexia, bulémia, evészavarok, illetve a falcolás, mint az önkárosítás egyik formája. Talán ez a legmarkánsabb problémakör mostanában.” – emelte ki Schuh Judit, a Nagykanizsai Tankerületi Központ iskolapszichológusa.

A programot a keszthelyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórummal karöltve szervezték meg. A Család- és Gyermekjóléti Központ kifejezetten aktív Keszthelyen. Kiemelt céljuk, hogy a szervezet nyitott, szolgáltatáscentrikus, bizalmi légkör megteremtésére alkalmas hely legyen. Ugyanakkor fontosnak tartják, hogy a fiatalok és a családok testközelből is megismerjék a város segítő szervezeteit.

„Minél több időt tudjunk velük együtt tölteni, nem úgy, hogy éppen valamilyen ügyet kell intézni, hanem egy kötetlen és vidám munka, vetélkedő keretében megismerhessék az intézmények működését. Szorosan kapcsolódik a kortárs segítő programunkhoz, mert ott pont ezekre az ismeretekre oktatjuk őket, illetve mutatjuk meg nekik azokat az asszertív kommunikációs, stresszkezelő, konfliktuskezelő módszereket, amik segítségével ők jobban érvényesülhetnek az életben. így, hogy az intézményeket is ismerik, így könnyebben tudnak tanácsot adni a kortársaiknak.” – tájékoztatott Jakabfi László, a Keszthelyi Család- és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője.

A szervezők igyekeztek minden olyan szervezetet meghívni, ahol a fiatalok megfordulhatnak. Így többek között a rendőrség, az Alapellátási Intézet, a bölcsőde, az Egészségfejlesztési Iroda, a Pedagógiai Szakszolgálat és az ESZI Idősek Otthona is részt vett.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek