Fókuszban az egészség

2018. december 11. (kedd)

Mennyi vizet és mennyi sót kell fogyasztani? Hogyan lehet legyőzni a megfázást? Mi az oka a magas vérnyomásnak? Ezekről is szó esett Dr. Papp Lajos előadásán a Balaton Színházban. Advent második hétvégéjén az idősekhez és a fiatalokhoz is szólt a szívsebész professzor, sok, ma trendnek számító egészségügyi mítoszt megcáfolt.
Ez úttal is telt ház várta Dr. Papp Lajos előadását a Balaton Színházban. Keszthelyen már hagyomány, hogy az adventi időszakban a szívsebész professzor előadást tart, ez úttal az egészségmegőrzés témakörét járta körül. Sokan rendszeres résztvevői a programnak és minden alkalommal nagyon várják Dr. Papp Lajos gondolatait.

„Szeretném a Papp professzort újra megnézni. Két évvel ezelőtt már láttam és nagyon tetszett az előadása. Nagyon szép gondolatai vannak, úgyhogy újra szeretném ezt átélni.” – mondta egy résztvevő, Czakó Jánosné.

Az előadáson szó esett a vízivásról, elhangzott, a ma trendinek számító 2,5-3 literes vízfogyasztás helyett mindenkinek annyit kellene innia, amennyire a szervezetének szüksége van. Szó esett a só jótékony hatásairól is, Papp Lajos ugyanakkor elmondta, a feldolgozott élelmiszerek nátrium-benzoátot tartalmaznak, amelyet nagyon nehéz eltávolítani a szervezetből.Fó

„Mennyire kell sózni? Hát, hogy íze legyen, mert megint mit mennyire sózni. Én soha nem szoktam főzni a feleségem főztjét, mert ízesen főz, nem sósan. De ha valaki paradicsomot eszik ilyen mai felvágottak, mondjuk parizerrel, akkor azt sózza. Na, ettől aztán, amikor megette a parizert, akkor abban olyan anyag van, hogy Önök vizet vegyenek és ne húst, ezért a parizerbe olyan anyagot tesznek, ami köti a vizet.” – emelte ki a szívsebész.

A szívsebész professzor beszélt még a baktériumok és a vírusok elleni védekezésről, a láz szerepéről is. Elhangzott, a vírusos megbetegedések esetén az antibiotikummal a vírus természetese ellensége, a baktérium pusztul el.

„A magam korabeliek ha emlékeznek, akkor is volt influenza, akkor is volt nátha, akkor is volt bölcsőde, akkor is volt óvoda. De meddig voltunk betegek? 3-4 napig. Öreganyánk, amikor a láz jelentkezett, taknyosak voltunk, köhögtünk, akkor mit csinált? Bedugott bennünket az ágyba, két dunyhát ránk tett, és izzadtunk, és a hőmérsékletünk nemhogy csökkent volna, hanem emelkedett. 41 fok volt a határ, aminél be kellett avatkozni.” – tette hozzá a professzor.

Dr. Papp Lajos hangsúlyozta még a mozgás fontosságát is, fiataloknál és időseknél egyaránt.

Regman Karola – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/9310/fokuszban-az-egeszseg/?fbclid=IwAR2vyvyDohhG-3nnhpfL0lFXiYjxZw6FGlibj_GHBTBYn-1_B7Xye10GeLk