Főleg szakképzett munkaerőt keresnek a térségben

2021. június 14. (hétfő)

Állásbörzét tartottak Keszthelyen. A varrónőtől kezdve a felszolgálóig kerestek munkaerőt a környező vállalkozások és munkaközvetítők. A szervező Hangya Szociális és Szolgáltató Szövetkezet meghívására 10 kiállító érkezett tegnap a Balaton Színházba. A jelenlegi már a harmadik állásbörze volt, amit egy térségi projektben valósított meg a szervezet.

Soós Bálint most fejezte be a középiskolát. Felsőfokú tanulmányai előtt nyári munkát szeretne vállalni, ezért jött el az állásbörzére.

„Álláslehetőség találása érdekében jöttem ide az állásbörzére. Mindent megtudtam, amit akartam, rengeteg információt átadtak és találtam is olyan helyet, ahol valószínűleg el tudok majd helyezkedni” – nyilatkozta a fiatalember.

Lakatos, pénztáros, varrónő, felszolgáló, betanított munkás, szerződéses katona – többek közt ilyen munkakörökbe kerestek dolgozókat. Tíz kiállító, illetve munkáltató települt ki a börzére. A megkérdezett álláskeresők többsége pozitívan nyilatkozott a rendezvényről. Volt, aki negyed óra leforgása alatt három álláslehetőséget is kapott. Keszthelyen és térségében jellemző, hogy az idegenforgalomhoz kapcsolódó ágazatokban keresnek leginkább dolgozókat. Az állásbörzén inkább a szakképesítést igénylő munkakörök közül lehetett válogatni. A felsőfokú képesítéssel rendelkezőknek jóval szűkebb a választási lehetősége. A munkaadók mellett munkaközvetítő és munkaerőpiaci projektek képviselői is várták az érdeklődőket. Lehetőség volt a decemberben indult, díjmentes karrierm.hu álláshirdetési felületen is munkát keresni. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium háttérintézményéként működő üzemeltetők célja, hogy a munkáltatók és az álláskeresők találkozzanak.

„A munkáltatóknak egyébként teljes körű HR szolgáltatást is nyújt az oldal. Amennyiben igénylik, az előszűrés, toborzás folyamatát is meg tudjuk támogatni, hogy nekik már esetleg egy előszűrt adatbázist tudjunk adni, hogy kik azok az álláskeresők, akik alkalmasak lehetnek az állásokra, amiket meghirdettek a portálon. Az álláskeresőknek pedig álláskeresési tanáccsal segítünk, valamint önéletrajzírásban tudunk segítséget nyújtani, motivációs levél írásban, valamint álláskeresési technikákban is nagyon szívesen segítünk, állásinterjúkra való felkészítésben” – tudtuk meg Kövesdi Kitti Eszter munkaerőpiaci tanácsadótól.

A pandémia jelentős változásokat idézett elő a munkaerőpiacon. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat statisztikái szerint Zala megyében 2021 májusában 7726 álláskeresőt tartottak nyilván. Ez jóval kevesebb az egy évvel ezelőtti adatnál, amikor ez a szám meghaladta a 12 ezret. De még most is több az álláskeresők száma, mint a járvány előtt, 2019 májusában 6760-en kerestek munkát Zalában.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8125-foleg-szakkepzett-munkaerot-keresnek-a-tersegben