Folyamatos a vízimentőknél az utánpótlásképzés

2021. július 8. (csütörtök)

Folyamatosan zajlik a vízimentők képzése Keszthelyen. Ebben a szezonban 8 tanfolyamot indít a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata az utánpótlás számára, várhatóan 160-200 fő sajátíthatja el a mentés alapjait. A képzéseken 16 éven felüliek vehetnek részt, akik a sikeres vizsgát követően a balatoni strandokon teljesíthetnek szolgálatot, gyakorlott vízimentők mellett.

Különböző szituációkat gyakorolnak a vízimentő tanoncok a Balatonban. A korábban elméletben már elsajátított tudást ültetik át a gyakorlatba. Ebben az évben Keszthelyen van lehetőségük a tanulóknak arra, hogy az éles helyzetekhez hasonló eseteket vegyék át, ezekre készüljenek fel. A képzésen 16 éven felüli, jól úszó személyek vehetnek részt. A fiataloknak diákmunkaként is remek lehetőség a tanfolyam.

„Azért választottam ezt a tanfolyamot, mert egész nyáron mindig a Balatonon vagyunk és sokszor unatkozok a parton és mindig látom a vízimentőket. És így felnéztem rájuk és ki akartam próbálni én is ezt a szakmát.” – mondta le Virág Vivien.

Ebben a szezonban az első két tanfolyamon már 28-an tettek sikeres vízimentő vizsgát. A múlt héten zajlott a gyakorlati képzés harmadik turnusa. Minden héten maximum 20-an gyakorolhatják a vízből való mentést. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szakoktatói átlagosan 160-200 vízimentőt tudnak kiképezni évente.

„A COVID-19 minket is oktatási struktúraváltásra kényszerített és mi is egyre inkább áttolódtunk az online térbe ugye a tél folyamán. Itt pedig egy e-learning anyagot dolgoztunk ki, melyeket a hallgatók már előre elsajátítanak és úgy érkeznek a tanfolyamra, hogy egy biztosabb elméleti tudással, így már csak a gyakorlati részt építjük rá.” – ismertette Kerkai Bendegúz vízimentő oktató.

A mentési gyakorlatok mellett fontos az erőnléti fejlesztés is. A csapatok általában összetartóak, ösztönzik és segítik egymást, hogy még jobban teljesítsenek. Ezek mellett a szakoktatók minden elengedhetetlen ismeretet igyekeznek átadni nekik.

„A tanfolyam elvégzése során olyan feladatokat tanítunk meg, amiket most is látunk ott a háttérben, most eveznek a katamaránnal, ugye ilyen eszközökkel ők nem találkoznak. A mentőeszközöknek a használatát megtanulják, az újraélesztést megtanulják, a rádiózást megtanulják, a kommunikációt, hogy hogyan kell bánni a bajba jutottakkal és az elsősegélynyújtásnak az alapjait. „ – osztotta meg Rege Dániel vízimentő oktató.

A gyakorlati oktatás egy héten át zajlik, melynek végén vizsgáznak a diákok. Sikeres teljesítés esetén a frissen képzettek az első évben a Balaton különböző strandjain gyakorlott vízimentő mellé kerülnek, aki mellett további technikákat sajátíthatnak el.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8203-folyamatos-a-vizimentoknel-az-utanpotlaskepzes