Folyamatosan emelkedik a Balaton vízszintje

2024. január 4. (csütörtök)

A Balaton téli üzemi vízszint-maximuma 110 centiméter, amit már jócskán túlszárnyalt az aktuális vízállás. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság nyolc napja megnyitotta a Sió-zsilipet. A folyók áradása miatt azonban csak óvatosan engedhetik le a vizet a csatornán. A televíziónk által megkérdezett horgász szerint, nem a mostani, hanem az augusztusi vízállás a lényeg.

Kristálytiszta és csaknem tükörsima a Balaton. Ráadásul bőven van víz a mederben. Január 4-én reggel az átlagmérce 125 centimétert mutatott. December 27-e óta úgy emelkedett 3 centimétert a vízállás, hogy aznap megnyitották a Sió-zsilipet. A Vízügy óvatosan ereszti csak a vizet, másodpercenként 15 köbmétert. Összetett vízkormányzás van. A Dunán és más vízfolyásokon is áradás van, a szakembereknek nem szabad az ottani árhullámot befolyásolni. Az elkövetkező napokban további vízszintemelkedés várható.

„A legfrissebb előrejelzések szerint – én beszéltem a vízrajzos kollégákkal – az elkövetkező hét napban körülbelül 25 mm csapadék várható. Kicsit lehűl majd az időjárás, ez mindenképpen lassítja a hozzáfolyást a vízgyűjtő területekről, de alapvetően el lehet mondani, hogy a Balatonba még mindig és a most következő egy hétben még szinte biztos hogy így lesz, még mindig több víz folyik be – ez körülbelül 25 köbméter másodpercenként – mint amennyit ki tudunk engedni az előbb említett hidrometeorológiai helyzet összetettsége miatt” – nyilatkozta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

 

A Balaton magas vízállása jegesedésnél és viharos szélnél okozhat problémát. Akár a fél métert is meghaladhatja a Balaton kilengése. Az előrejelzések szerint ezektől nem kell most tartani. A tó vízszintje hatással van a turizmusra, a közlekedésre és a vízisportokra is, különösen a szezonban. Pár éve a kevés víz okozott riadalmat, augusztus végén azonban a Balaton vízállása 100 centiméter körül volt, amivel a tó menti önkormányzatok és a horgászok is elégedettek voltak.

„Nem az a lényeg, hogy most 110 vagy 120, hanem az a lényeg, hogy augusztus-szeptemberben mennyi marad a mostani 120-ból. Most a Vízügy ugyan engedi. Riadalmat kelt, hogy engedik a vizet, de ez nem valós megállapítás, nem leengedik, csak szabályozzák” – mondta televíziónknak Gergely István horgász.

A Vízügy arról tájékoztatott, hogy arra is figyelnek, hogy nyár végére elég víz maradjon a Balatonban. A mostani helyzet kivételes, ami nagy körültekintést kíván a szakemberektől.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek