Folytatódik a keszthelyi faültetési projekt

2023. november 14. (kedd)
KesztHelyi identitás

Folytatódik a faültetés a Keszthely – A fasorok városa projekt keretein belül. A Fő téren elültetett 16 csemete után a már meglévő fasorok hiányzó darabjait pótolják, ezt követően kezdődik az új fasorok létesítése. A csemeték kiválasztásánál kiemelt figyelmet fordítanak azok környezettűrő képességére.

Mecseki kőrist ültettek a VÜZ Kft. munkatársai a sétálóutcán. Ez a fafajta évtizedek óta ad árnyékot a városnak ezen a részén, most a fasorból hiányzó két növényt pótolták a szakemberek. Keszthely önkormányzatának kiemelten fontos a faültetés, az elmúlt két évben előre meghatározott koncepció szerint történtek a telepítések. Az idén már csaknem kétszáz fát ültettek el, ehhez adódik majd hozzá a további 234 csemete.

„Először a szakmai javaslata a VÜZ-nek az volt, hogy a hiányzó fákat ülteti el a fasoroknál. Tehát ezért vagyunk itt a sétálóutcán, a sétálóutcán is van hely, ahová be kell ültetni a hiányzó fákat. A leglátványosabb majd az lesz, amikor a Balatoni Múzeum környékén 50 darab új gesztenyefa lesz elültetve. Azt gondolom, hogy a keszthelyiek egyik kedvenc fája az ilyen fatípus, és ez egy nagy előrelépés lesz. Természetesen máshol is, akár a templom körüli területen, a parkban, a piac környékén.” – tájékoztatott Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

Az idei évben pótolták többek között a Georgikon utcában lévő fasort, a strandokon pedig összesen 65 fát ültettek el. A Schwartz lakótelepen teljesen új fatelepítést hajtottak végre. Városszerte főként hárs kerül a földbe, hiszen ebből van a legtöbb, de oszlopos tölgyet és vadgesztenyét is ültetnek. Ez utóbbiból telepítik a legnagyobb számú csemetét. A következő napokban a piactéren és a Bem utcában is ültetnek fákat.

„Nagyon fontos tudni, hogy komoly munka előzi meg ezeket az ültetéseket. Tehát először megtörténik a csemetéknek a pontos kijelölése, tehát hogy hova ültetjük el ezeket a csemetéket. Utána az ültetőgödörnek a kialakítása, itt már alapból arra kell figyelni, hogy a talaj alkalmas-e arra, hogy ide beültethessük az új csemetét. Tehát szükség szerint mi elvégezzük a talajcserét, ezzel javítjuk az új csemetének az életfeltételeit.” – emelte ki Sáringer-Kenyeres Marcell, önkormányzati képviselő.

A projekt keretében többek között a Fodor és a Georgikon utcában, a Hévízi, a Tapolcai, a Zsidi és a Csapás úton telepítenek új fasorokat.

Keszthelyi TV

Képek