Folytatódott a Szent Miklós kolostor feltárása

2018. szeptember 3. (hétfő)

Folytatódott a vállusi Szent Miklós kolostor feltárása. Az idei évben is közösségi ásatás keretében kutatták a Göcseji Múzeum és a Balatoni Múzeum munkatársai a területet. A vállusi önkormányzat mellett helyi vállalkozók támogatáák a munkát. Az ásatáson kiderült, hogy az 1300-as években már biztosan állt itt kolostor, mely 4-5 szerzetes otthona volt.
A kolostor templomjának oltára is előkerült az idei feltáráson – ezt mutatja az ásatás vezetője, Simmer Lívia. E mellett díszesen faragott oszlopok is napvilágot láttak és leginkább a templom körvonalai rajzolódtak ki. A 2016-os próbaásatás és az idei munka során egyre jobban kirajzolódik, hogy mekkora kolostor működött itt.

„Mi magunk is és a kilátogató régész kollégák is meglepődtek, hogy milyen romokról, milyen jó állapotú romokról és az előkerült kőfaragványokról, hogy itt valóban egy sokkal jelentősebb közösségről van szó, mint amire az írásos forrásokból, vagy a korábbi szakirodalomban említett adatokból számítani lehetett” – mondta Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója.

A fémkeresős kutatás során előkerült egy bécsi fillér, mely bizonyítja, hogy az 1300-as években már biztosan állt itt kolostor. Az is kiderült, hogy a terület már már Kr. előtt 1000 környékén lakott volt. Számos késő bronzkori edénytöredéket találtak, illetve egy nagyon jó állapotban fennmaradat tűt is.Az idei ásatáson 15 önkéntes is segítette a Göcseji Múzeum és a Balatoni Múzeum munkatársait. A régészeknek is ritka élmény, hogy a fák között, az erdő mélyén dolgozhatnak. A kolostor mindössze 400 méterre található a kéktúra útvonalától. Így fontos cél, hogy a helyszínen is láthatóvá tegyék az épületet. A szakemberek szerint nem csak a bakancsos, hanem a vallási turizmus miatt is fontos ez a helyszín. Vállus településvezetése is ebben lát fejlődési lehetőséget – tudtuk meg Herczeg Béla polgármestertől: „Tényleg legyen egy olyan turisztikai élmény, ímiért érdemes idejönni és visszajönni, tehát ez a cél. És aki megkedveli ezt a csendet, ezt a nyugalmat, amit Vállus adhat, az talán megtelepszik a falunkba és elsősorban a fiatalokat szeretnénk megcélózni ezzel és így talán ez a falu életképs maradna, vagy válhatna, mert most már ez is egy kicsit megkérdőjelezhető, olyan mélyre süllyedt a lakkosság száma, talán a 130-at érjük el. de ez változó mindig.”

Az ásatást közösségi finanszírozásból, közvetlen állami támogatás nélkül valósították meg. A vállusi önkormányzat, környékbeli vállalkozók és magánszemélyek hozzájárulásával zajlott az idei munka. A régészek jövőre is folytatni kívénják a feltárásokat. Távlati cél, hogy a helyszínen bemutathatóvá tegyék a kolostort.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/9055/mar-az-1300-as-evekben-allt-a-vallusi-palos-kolostor-/