Fontos a szúnyoggyérítés a Balaton körül is

2019. június 24. (hétfő)

Pénteken lezajlott az idei negyedik szúnyoggyérítés a Balatonnál. Május óta kettő biológiai és kettő kémiai beavatkozást végeztek el. Ezek felét a Katasztrófavédelem, másik felét pedig a Balatoni Szövetség finanszírozta. Az idegenforgalom miatt fontos a tó menti településeken a vérszívók ritkítása. A szakértők elmondták, hogy a Balatonnál nincs invázió, a Tiszánál és a Szigetközben viszont sokszor elviselhetetlen mennyiségű a rovarcsípés.
Keszthely, Gyenesdiás, Vonyarcvashegy és Balatonederics térségében végeztek szúnyoggyérítést pénteken. A légi-kémiai permetezés során a part menti területeket pásztázta a repülőgép. A tómenti településeket tömörítő Balatoni Szövetség elnöke elmondta, az idegenforgalom és a térség lakói miatt is fontos, hogy ne keserítsék meg a vérszívók a szabadban töltött időszakot. Ezért finanszíroznak több gyérítést is az önkormányzatok.

„Az idei évben az előző évekhez képest jóval több anyagi forrással járulnak hozzá. Az indokolta ezt, hogy a tavalyi évben az állami támogatás négy gyérítésre volt elegendő, míg az önkormányzatok csak kettőt finanszíroztak. Úgy döntöttünk, hogy ez kevés az elmúlt évek tapasztalatai alapján, ezért a Balatoni Szövetség négy gyérítést vállal az idei évben.” – ismertette Balassa Balázs.

A négyből kettő már megtörtént – tette hozzá Balassa Balázs. A Balatoni Szövetség eddig egy biológiai és egy kémiai gyérítést finanszírozott.

A Balatoni Szövetség szakértői csoportjának vezetője azt mondja, hogy ezt a szintet a turizmus miatt már gyérítési szintnek nevezik. Sáringer-Kenyeres Tamás hozzátette, hogy a Szigetközben és a Tiszánál vannak olyan területek, ahol ez a szám eléri az 1200-at. Éppen ezért országosan minden eddiginél több szúnyogirtás lesz a következő hetekben – mondta el a múlt heti kormányinfón Gulyás Gergely miniszter. Hozzátette, hogy nincs felső korlát, annyit költenek irtásra, amennyit megkövetel a jelenlegi invázió.A Balatonnál nem ilyen drasztikus a helyzet a szakértők szerint, a Balatoni Szövetség és a katasztrófavédelem által végzett és tervezett gyérítések elegendőek lesznek a nyárra a tó körül.

„Augusztus végéig nyugalom várható a Balaton-parton. Természetesen ahhoz az is kell, hogy az időjárás kiegyenlítetten jó legyen. A csapadékok nem probléma, hogyha érkeznek, hiszen a mezőgazdaságnak szüksége van rá, de várhatóan olyan mértékű már nem lesz, ami olyan felszaporodást okozna, mai a turisztikai létet, a mindennapos településen élést, vagy lakást jelentős mértékben befolyásolná.” – tette hozzá a csoportvezető.

A katasztrófavédelem eddig két gyérítést végzett a Balaton zalai partszakaszán. Június 5-7 között, illetve június 13-án, összesen 3610 hektáron irtották a vérszívókat.

„A Balaton menti települések: Balatongyörök, Gyenesdiás, Keszthely, Vonyarcvashegy, alsópáhoki régió, Hévíz, Sármellék, Zalakaros, Cserszegtomaj településeken hajtották végre eddig a szakemberek a vérszívóknak a gyérítését.” – mondta el Cseresznyés Dániel sajtószóvivő.

A gyérítések sok esetben elhúzódhatnak, az erős szél és a kánikula is negatívan befolyásolja a beavatkozásokat.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6153-fontos-a-szunyoggyeritest-a-balaton-korul-is?fbclid=IwAR1DQgb_2j3r0skNeT2rdA7gxnO4RfrgNJTmoklfEPFXW_X9xu3frSaHsFI