Fontos dátumokról számolt be a Választási Iroda

2024. április 3. (szerda)

Június 9-én tartják hazánkban az önkormányzati, a nemzetiségi, valamint az európai parlamenti választásokat. Az első fontosabb dátum április 4-e lesz. A legfontosabb tudnivalókról a megyeházán tájékoztatta a sajtó képviselőit a Zala Vármegyei Területi Választási Iroda.

Az idei választások első fontos dátuma több ügyben is április 4-e. A jegyzők ekkor állapítják meg, hány ajánlás szükséges a képviselő-és polgármesterjelöltséghez, valamint a vármegyei lista állításához. Ettől a naptól lehet mozgóurnát igényelni, illetve másik településen vagy külföldön való voksolást kérvényezni.  Az átjelentkezés határideje május 31-e, 16 óra. A kérelmeket a helyi választási irodába, vagy a valasztas.hu oldalon lehet benyújtani.

 „Az, akinek február 11-én, tehát a választás kitűzését megelőzően 30 nappal már érvényes tartózkodási helye volt az adott településen, és ez még érvényes június 9-én, tehát a választás napján is, és erre a településre kér átjelentkezést, úgy az önkormányzati választás szavazólapjai mellett az európai parlamenti választás szavazólapját is kézhez kapja. Akinek viszont nem volt ilyen érvényes tartózkodási helye korábban, vagy olyan településre kéri az átjelentkezését, ahol éppen a választás napján tartózkodni fog, akkor viszont csak az EP-választás szavazólapját fogja megkapni.” – osztotta meg Dr. Mester László a Zala Vármegyei Területi Választási Iroda vezetője.

Az európai parlamenti választásokra az unió más tagállamainak állampolgárai május 24-e 16 óráig kérhetik, hogy hazánkban, a magyar jelöltek listáira adhassák le szavazataikat. Június 9-én a vármegye 88 településén nemzetiségi jelöltekre is lehet majd voksolni. Ez a szavazólap zöld lesz, melyet az azonos színű leragasztott borítékban, csak meghatározott feltételek mellett kaphatják kézhez az arra jogosult választók

 „A nemzetiségi választás vonatkozásában már ismerjük az ajánlási küszöbérték számokat, hiszen a Nemzeti Választási Bizottság a kitűző határozatában ezt már közzétette. Amit viszont fontos tudni a nemzetiségi választópolgároknak, hogy abban az esetben élhetnek a választójogukkal, amennyiben kérelmezték a nemzetiségi névjegyzékbe történő felvételt, hiszen csak akkor tudnak szavazni és csak akkor válhatnak jelöltté, hogyha szerepelnek a nemzetiségi névjegyzékben.” – tette hozzá Dr. Mester László.

A Nemzeti Választási Iroda az április 3-i névjegyzéki adatok alapján megkezdte a szavazóköri névjegyzékbe vételről szóló értesítők megküldését a választópolgároknak. Ezek tartalmazzák a szavazás helyét és idejét, valamint azt, hogy a választópolgár melyik szavazásokon voksolhat. Az értesítőket április 19-ig mindenki megkapja. Amennyiben mégsem érkezik meg, a helyi választási irodától lehet újat igényelni.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek