Fontos és kötelező a biztonsági öv használata

2024. március 14. (csütörtök)

Ismét a biztonsági öv, a bukósisak és a gyermekbiztonsági rendszerek vannak a rendőrök fókuszában. Ezen a héten zajlik a passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzése Európa-szerte. A ROADPOL éves ellenőrzési terve alapján vasárnapig a magyar egyenruhások is fokozottan figyelnek ezekre, a felhívásnak ugyanis komoly célja van. A passzív biztonsági eszközök használatával ugyanis egy esetleges baleset során jelentős mértékben csökkenthető a sérülés mértéke.

A különböző közlekedéssel foglalkozó hírportálokon számos magyarázat olvasható, hogy egyesek miért nem használják a biztonsági öveket. Jellemzően olyan indokokkal találkoznak a rendőrök, hogy kényelmetlen az öv, csak rövidtávra indultak útnak a közlekedők, vagy, hogy a légzsák elég védelmet nyújt. A police.hu beszámolója szerint olyat is tapasztaltak az egyenruhások, hogy a személyi szabadságot korlátozza a használatára való kötelezés.

Magyarországon 1976-ban vezették be a biztonsági öv kötelező használatát gépjárművekben. Ennek ellenére egy 2022-es felmérés szerint a sofőrök 88,5%-a kapcsolja csak be. Kísérletek és tanulmányok azonban bizonyítják, hogy a biztonsági öv használata életet menthet. 2023-ban 14.452 személysérüléses közúti baleset történt hazánkban. Sok esetben pont a biztonsági öv használata miatt nem történt tragédia.

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoport minden évben megszervezi a passzív biztonsági rendszerek használatának ellenőrzését. A magyar rendőrök is csatlakoznak ehhez. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet a közlekedési szabályok betartására. A KRESZ szerint ugyanis nem csak a sofőrök, hanem az utasok is kötelesek bekötni magukat, ellenkező esetben bírságolhatóak. Az egyenruhások nem győzik hangsúlyozni, hogy a szankciókkal nem a büntetés a céljuk, hanem hogy az emberi élet védelmére hívják fel a figyelmet. Az esetleges baleseteknél ugyanis a biztonsági eszközökkel a sérülések súlyossága csökkenthető akkor, ha megfelelően használjuk azokat.

„Így a bukósisakot, ha felvesszük a fejünkre, akkor be kell csatolni, illetve a biztonsági övet szabályszerűen kell használni. Sajnos jellemző az nálunk is Magyarországon, hogy főleg a hölgyek a biztonsági övet a hónuk alatt húzzák el, ami nem szabályszerű használatnak minősül.” – ismertette Dongó Norbert, a Keszthelyi Rendőrkapitányság baleset-megelőzési előadója.

Az egyenruhások tapasztalata az, hogy a Keszthelyi Rendőrkapitányság illetékességi területén nagy százalékban használják a passzív biztonsági eszközöket a közlekedők.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek