Fontos állomásához érkezett a Fő téri projekt

2009. december 17. (csütörtök)

Több fontos, Keszthelyt is érintő fejlesztésekről döntött a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács legutóbbi ülésén. Manninger Jenő, a Zala Megyei Területfejlesztési Tanács és a megye elnöke a Monitornak beszámolt arról, hogy kiemelt fontosságú projekt lett a Fő téri rekonstrukció második üteme, amely az elsővel együtt mintegy egymilliárd forintos uniós támogatást jelent. Jelentős előrelépés ez a város életében – véli az elnök, aki elmondta, hogy ha a tanács javaslata jóváhagyásra kerül az irányító hatóságnál, akár már tavasszal aláírásra kerülnek a szükséges szerződések.

Erre jó esély van, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács döntő többsége ugyanis támogatásáról adott hangot. A második ütembe egyebek mellett a Fő tér környékének rekonstrukciója, az épülethomlokzatok rendbe hozatala, valamint a piachoz vezető sétány kialakítása szerepel.

Külön kategóriába sorolták a pályázatoknál a megyei jogú városokat és a nem megyei jogú városokat, így a nagyobbak közül Keszthely mellett Mosonmagyaróvárt. Városunk a 20 000 fő feletti lélekszámú települések kategóriájába is bekerült, így még nagyobb lehetőséget kaptunk. A tanács ezzel korrigálta az eddigi téves besorolást – tette hozzá Manninger Jenő. Tény, sok az elhúzódó pályázat, vannak esetek, ahol késtek a kifizetések, egyes célokra pedig kevés a forrás.

Két másik döntés is született, amely érinti városunkat. Kiemelt kategóriába került a keszthelyi csapadékelvezetési pályázat. Jó esély van arra, hogy nyertesként kerüljünk ki, és jövőre elkezdődjenek a munkálatok a Büdös árok és a Szent Imre árok környékén. Nem nyert viszont a Balatoni Múzeum és a Balaton Színház II. üteme, de nincs okunk a szomorkodásra, a második forduló nyitva áll. Szigorúak a feltételek a turisztikai pályázatoknál, ezért nem sikerült az első forduló – tudtuk meg Manninger Jenőtől. A múzeum pályázatát a Zala megyei Önkormányzat, a színházét pedig a város adta be.

(forrás: Monitor Közös állásponton