Fórum a veszélyes gesztenyefákról

2014. november 25. (kedd)

Érzelmi kötődés, vagy az emberek biztonsága? – ez a két álláspont ütközött egymással a város gesztenyefáiról tartott lakossági fórumon. A gesztenyefák elöregedése miatt mintegy 100 veszélyessé vált fát kell kivágni. A csekély lakossági érdeklődés mellett zajló pénteki fórumon a favágást kérvényező Magyar Közút, az önkormányzat, a katasztrófavédelem és a favizsgálatot végző erdőmérnök is jelen volt.

Az út menti veszélyes gesztenyék miatt a Magyar Közút idén augusztusban fakivágási kérelmet nyújtott be a városhoz. A társaság egy általa elkészített vizsgálat alapján gyűjtötte össze a kivágandó fákat. Az önkormányzat maga is végeztetett egy állapotfelmérést a Közúténál fejlettebb, biztosabb technológiával, ez a második vizsgálat alátámasztotta az előzőt. Ennek értelmében az első ütemben, december és január közt 45 fát, míg a második ütemben 59 fát vágatna ki jövő novembertől a közútkezelő.

A lakossági fórumon körülbelül 15 fő jelent meg. A többi résztvevő az önkormányzat, a Magyar Közút, vagy más hivatali kötelezettsége miatt jött el.
A fasorhoz való érzelmi kötődés és a környezetvédelem miatt szeretné a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület, ha minél kevesebb gesztenyefát vágnának ki. Az évszázados fasor sokaknak egyet jelent a várossal.
Az önkormányzat jelenlegi és korábbi képviselőitől is elhangzottak különböző vélemények. Kocsis Miklós az előző ciklusban bizottsági elnök volt a keszthelyi testületben. Véleménye szerint nem szabad kivágni a fákat, inkább le kell zárni az utakat, ha nagy erejű szél fúj.
Laczikó Károly katasztrófavédelmi kirendeltségvezető egyáltalán nem ért egyet az útlezárással, mert az a tűzoltók munkáját is akadályozná.

A Magyar Közút több munkatársa is megjelent a lakossági fórumon. A megyei vezető, Mórocz József elmondta, hogy tisztában vannak azzal, hogy ez a fasor meghatározó jelképe a városnak, de mára halaszthatatlanná vált a veszélyes fák kivágása. Mórocz József szintén nem ért egyet azzal, hogy vihar idején lezárják a Fenéki utat, vagy az egykori honvédség menti utat.
A Magyar Közút a kötelezettségének eleget téve eddig és a jövőben is pótolni fogja a kivágott fákat. 2011 óta 5 közvetlen veszélyt okozó fát vágtak ki és két próbavágást is végeztek, mely alátámasztotta a favizsgálatokat.

Ócsvári Gábor erdőmérnök végezte el a város által rendelt vizsgálatot. Véleménye szerint a belülről elkorhadt fák élettartama érdemben nem hosszabbítható meg, bármikor kidőlhetnek.
Idén májusban az Yvette ciklon 11 fát döntött ki a városban, köztük 5 vadgesztenyét.

Ruzsics Ferenc polgármester szerint csak a szerencsének köszönhető, hogy nem sérült meg senki. A városvezetés is szeretné megőrizni a fákat, de az emberéletet nem kockáztathatják.

A fakivágásra az engedélyt Keszthely város jegyzője adhatja ki. Várhatóan még novemberben döntés születik arról, hogy pontosan mennyi fát és mikor kell kivágni.

(forrás, fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)