Fotókon Zala csodái

2018. március 17. (szombat)

Makró fotókkal, különleges vadfotókkal és villámokról készült képekkel mutatkozott be három alkotó a Balaton Színházban. A Zala csodái címet viselő tárlaton Adorján Péter, Bodai György és Sántha Eszter állított ki. A három fotós a jelenleg divatos szürreális képek helyett a maga valóságában mutatja be a megye csodáit.
A tárlat egyik különleges fotóján az alkotó maga is szerepel egy vaddisznó konda társaságában. Adorján Péter számára is szenzáció volt, hogy a vadállatok – mondhatni – befogadták maguk közé. A természetfotózást már nem hobbiként, hanem hivatásként éli meg a keszthelyi férfi. Hitvallását három ’M’ betűvel fogalmazta meg Adorján Péter: „annyit jelent, hogy megmutatni, megismertetni és megszerettetni. És mivel én kötődök valamilyen formába a természetvédelemhez is, van egy kis egyesületünk, sokat dolgoztunk a Fehér Holló Egyesületbe, ahol nagyon sokat tettünk a környékben lévő természeti értékek föltérképezéséért és ennek nagyon jó módja a fotózás és innen jött az ötlet, hogy a megörökített természeti kincseinket értékeinket ne csak mi lássuk, hanem lássa a közönség is.”

A kiállítás megnyitóján a város polgármestere a címre utalva elmondta, hogy nem csak a fényképek, hanem az alkotók is Zala csodái. Ruzsics Ferenc csodálatát fejezte ki, hogy a fotósok milyen türelemmel, kitartással és lelkesedéssel dolgoznak. A tárlat ötletgazdája a szintén keszthelyi Bodai György volt, aki munkahelyi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni. Ő elsősorban madarakról készült fotóival tűnik ki az alkotók közül. Sántha Eszter Zalaegerszegről hozta el fotóit. Munkája mellett a fényképezésnek él, jelenleg a viharok fotózásának megszállottja. Kezdetben a makro világ kötötte le, ám pár éve ráébredt, hogy messziről is lehet szép képet készíteni.

„A villámfotózás az nem biztos, hogy azt jelenti, hogy teljesen végig követem a vihart, hanem lehet hogy megállok 100 kilométerre, mert olyan veszélyes, hogy nem lehet egyszerűen közelebb menni. A technológiai fejlődés által egy kicsit könnyedebbé vált a villámfotózás is. Amikor elkezdtem – ott van egy fotó, az a tiszta kék – aznap majdnem meghaltam, tehát van egy ilyen oldala is a villámfotózásnak. Tőlem másfél méterre vágott bele a háromlábúba a villám, úgyhogy ott szerencsém volt” – mondta el Sántha Eszter.

Sántha Eszter meghívására egy különleges alkotást is vendégül láttak a kiállításon. A három zalaegerszegi készítő festmény alapra helyezett madárpreparátumot. A Básti teremben ez az egyedülálló alkotás is látható a fényképek mellett.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8624/fotokon-zala-csodai-/