Friss rétes, helyben őrölt liszttel

2023. október 24. (kedd)

Idén is megtartották a Mesterségek Napját a Balatoni Múzeumban. A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében megvalósult programon olyan mesterek mutatták be tudásukat, akik az ismereteket át is tudják adni az érdeklődőknek. Molnár, csipkeverő vagy a fafaragó mesterséggel ismerkedhettek meg a látogatók, de segíthettek a réteskészítésben, és a nemezelést is kipróbálhatták.

Lassan formálódik az agyag Kovács-Georgi Konor kezei között. A fiú Zalaegerszegről érkezett édesanyjával, kifejezetten a fazekas mesterség kipróbálási lehetősége vonzotta. Nagy örömmel próbálta ki a folyamatot.

„Nekem nagyon tetszett, és nagyon meglepett, hogy ilyen könnyű, meg egyben nehéz is. Először agyagoztam és szerintem tök jó móka.”

A molnármesterség csínját-bínját is megismerhette a múzeumba látogató. Erről a tudást Fehér Csaba gazdamolnár, biogazdától lehetett megtudni. Elhangzott, gazdamolnár az, aki a saját maga által megtermelt gabonaféléket őrli meg. Fehér Csaba hozzátette, tervek között szerepel, hogy a lisztet is saját maguk használják fel sütésre, de ezek még távlati tervek. Hangsúlyozta, szerinte több szempontból is fontos a mesterségek napja:

„Egyrészt rendkívül fontos, hogy magát a mesterséget megismerje, hogy tudják, hogy egyáltalán honnan származnak a különböző élelmiszerek, a másik fontos az, hogy igényes legyen arra mindenki, hogy mit juttat a saját szervezetébe, hogy mit mit eszik, hiszen a mondás, hogy „A táplálékod legyen gyógyítód”, ez egy igaz történet, tehát akármit azért nem szabad manapság megenni.”

Csipkeverés és fafaragás is szerepelt a kínálatban, de ki lehetett próbálni a nemezelést is. A rétessütésnek minden évben nagy a népszerűsége. Az édességhez a töltelékek is házi alapanyagokból készültek. A Balatoni Múzeumban immár hagyomány, hogy október egy szombatján az elfeledett értékeket a „Mesterségek napján” tárják az érdeklődők elé, mely minden korosztálynak érdekes.

2015-ben szerveztük meg először a Mesterségek Napját itt a Balatoni Múzeumban, a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében és azóta is ez egy töretlen, jól bevált családi programunk.” nyilatkozta Németh Péter, a múzeum igazgatója.

A program célja elsősorban, hogy élményben részesüljenek és tudást szerezzenek a résztvevők. Fontosnak tartják, hogy a fiatalok ismerjék meg a már-már feledésbe merülő hivatások szépségeit, legyenek ők is alkotók és majd mesterek.

Pelikán Péter – Keszthely TV

Képek