Az év strandétele

2017. augusztus 17. (csütörtök)

Füstölt pontyos szendvics by Paletta

A strandgasztronómia extrém sport. Nyár elején ezt írtuk, miután interjúztunk a fövenyesi Kalóz tulajdonosaival. A zsűrizéssel töltött nap és a vendéglátósok számtalan sztorija után azt kell mondanunk, hogy a fenti mondat nem túlzás, teljesen mindegy, hogy egy lángossütő, vagy egy strandbisztró pultja mögül nézzük a helyzetet. Miután a zsűrivel végigettük a 2017-es év legjobb strandételeit, győztest hirdetünk. A nyertes kiléténél azonban fontosabb a tény, hogy egyre több strandbüfében lehet kreatív ételekkel találkozni. Ez bravúr, főleg úgy, hogy sokszor mosogatót is nehéz találniuk.
„Huszonöt éve vendéglátózom, de ez valami egészen más. Ez nagyhalál. Azonnal, gyorsan, most! A vendégek ezt várják el, miközben nekünk nincs emberünk, aki kiszolgálna vagy mosogatna.” Ezt a Balatoni Körrel közös Év Strandétele versenyünk egyik jelöltje darálja nekünk, mielőtt újra felugrana: „Bocsánat, mennem kell, kész az étel, és fel kell szolgálnom.” Egy nap alatt zsűriztük végig két kollégával a mezőnyt, és már ennyiből is látszott, hogy a strandgasztronómia sokkal nehezebb műfaj, mint gondolnánk.

Mielőtt rátérnénk arra, miket tudtunk meg abból, hogy egy napig csak strandbüféket jártunk, kezdjük a jó hírrel, hiszen véget ért az egy hónappal ezelőtt meghirdetett verseny. Az Év Strandétele idén a keszthelyi Paletta által készített Pulled Ponty szendvics lett, és a tavalyi évhez hasonlóan idén is lett egy év felfedezettje: A Konyhám Balatonfenyvesről.
A Balatoni Kör idén három tagú zsűrit kért fel: egy újságírót a Magyar Konyhától, az Index gasztronómiával foglalkozó újságíróját, Kalas Györgyit és a We Love Balaton főszerkesztőjét, Tucsni Lászlót. Így mentünk együtt körbe hárman a Balaton körül, végigjárva azokat az ételeket, amelyeket a mi szerkesztőségünk válogatott ki az idei strandétel-kínálatból.

A döntésnél az alábbi kritériumokat mérlegeltük:
az étel egészséges, jó minőségű, friss helyi alapanyagokból készül
egyszerű, de kreatív, nyárias
túlmutat az eddig uralkodó lángos-hekk irányon
gyorsan és büfékben is elkészíthető
akár elvitelre is alkalmas
szerepel a vendéglátóhely étlapján

És ki a győztes?
A pulled ponty egy bagelnek látszó vajas kifli, amelybe töltött ponty hasaalja, Korosa András nemesbüki sajtkészítő ordája, bébispenót, marinált lilahagyma és fokhagymakompót kerül. A ponty egy balatonboglári halgazdaságból érkezik, fél napig ázik fűszeres sóoldatban, néhány óráig füstölik, utána tépik darabokra, mint a pulled húsokat. Több helyen is megkóstolhatjátok: a keszthelyi Palettában 1250 Ft-ért, a fonyódi kutyás strandon nyílt Pavilon büfében 990 Ft-ért árulják.

Amikor azt mondjuk, hogy nem volt könnyű döntést hozni, egyáltalán nem a kötelező köröket futjuk. Egy ilyen hatos listából tényleg nem volt könnyű kiválasztani a győztest, mert mindegyik ételnél több pro és kontra érvet is fel tudtunk sorolni, (a zsűrizés során még a Kalóz balatonkenesei Pörcből érkező kolbásza és a Vitorlás Bisztró eperlevese is kiemelkedett a mezőnyből) de idén a Paletta és Bezerics Dani étele volt az, amely leginkább egyesíti magában azt, hogy miről szól a beach food.
A győztes személyén túl azonban az Év Strandétele és a beach food-mozgalom lényege inkább az, hogy a Balaton különböző pontjain már évek óta gondolkoznak azon, hogyan lehet igényes és kreatív ételekkel bővíteni az eddigi kínálaton. Mert a jól elkészített lángost mi is szeretjük, a helyi lekvárral töltött palacsintánál kevés jobb desszertet találtak ki eddig a strandra, nem kérdés, hogy ezekkel továbbra is jó találkozni a strandbüfék étlapján. A beach food viszont arról szól, hogy bővítsünk a kínálaton. A tény pedig, hogy a cikkünk idén is elkészülhetett az esélyesekről, azt mutatja, hogy a vendégek részéről is mutatkozik igény az újra. Különben nem érné meg a helyeknek változtatni a megszokott kínálaton.

Forrás:
http://welovebalaton.hu/bor.gasztro/itt.van.az.ev.strandetele