Futottak a koraszülöttekért

2022. május 19. (csütörtök)

700-an futottak a koraszülöttekért! A Másodszor is célba érünk! elnevezéssel indult jótékonysági futás május 15-én is elérte a célját. 66 km-t tettek meg Zalaegerszegtől, a zalai dombokon át Keszthelyig a futók a koraszülöttekért.

Reggel 9 órakor hatodszor rajtoltak el a zalaegerszegi járműipari tesztpályáról a futók. 90 csapat és 40 egyéni versenyző nevezett. Amatőrök és profik mindannyian nemes célért, a koraszülöttekért futottak. A Zalai-dombságon átvezető 66-km-es távon 10 frissítő, váltópont segítette a futókat. 13 óra után ért a 71-es főútvonal keszthelyi váltópontjához az első futó, hogy megtegye a hátralévő 5 km-t a Keszthely Fő teréig. Ez már Keszthely belvárosa. A koraszülött mentő kísérte a célba érőket. Lassan szirénázva, ahogy az idő előtt kis súllyal világrajött babákat szállítják. Folyamatosan érkeztek a futók. Köztük az ultramaratonista Lubics Szilvia.

„Én minden egyes alakalommal itt voltam ezen a versenyen. Amióta csak van,sőt idén a fővédnöke vagyok a versenynek s egyébként is a koraszülött alapítvány mellett állunk, amiben csak lehet más rendezvényeiken is. Ez az egyik kedvenc pályám egyébként.”-mondta Lubics Szilvia.

A rekordszámú mezőny futóinak arcán nem a fáradtság, hanem a célba érés öröme látszott. „Nagyon szeretjük ezt a futást. A Bethesda kórházban mi nagyon sokat futunk különböző rendezvényeken, de azt hiszem ez az év csúcspontja. Nagyon szép a táj, gyönyörű a szervezés. Nagyon szépen meg van szervezve. Nagyon pontos, jó az út amin megyünk, s hát az, hogy együtt futunk sokan gyerekorvosok szerte az országból.” mondta el Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

A jótékonysági futás legemlékezetesebb pillanata az volt, amikor a Koraszülött és Gyermekintenzív Alapítvány programjának főszervezője a korán világrajött gyermekekkel és szüleikkel a kastély parkjából futottak célba. A futás eredeti célja az volt, hogy megismertessék az alapítvány nélkülözhetetlen tevékenységét és a koraszülötteket szállító mentőautót munkáját. „Zala megye, Vas megye és Somogy megye nyugati részén folyamatosan koraszülötteket ill. súlyos állapotú gyerekeket szállít és az egyik ilyen állomás Keszthely és Zalaegerszeg között. Azt szimbolizálta az az út, de későbbiekben már több mindennel kiegészült. Egyrészt a zalai dombokon megtapasztalhatják a futók az az oxigén hiányos állapotot amit sokszor a koraszülöttek átélnek, úgyhogy ez egy kicsit empátia a koraszülöttekkel.”- nyilatkozott Dr. Gárdos László főszervező.

A hatodik Másodszor is célba érünk! elnevezésű futóversenyen 700-an futottak a koraszülött gyermekekért.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/9154-futottak-a-koraszulottekert