Galambos Tamás festőművész tárlata

2012. október 16. (kedd)

Galambos Tamás Munkácsy-díjas festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Magyar festészet napja alkalmából vasárnap Keszthelyen a Balatoni Múzeumban.

A tárlaton a festőművész nyolcvanas években készült munkáiból több mint harminc nagyméretű olajfestményt mutatnak be. A kiállított képek között lesznek látványos motívumokkal átszőtt természeti képek, bibliai, ókori történeteket feldolgozó alkotások, a napi élethez kapcsolódó történeteket, mesés elképzeléseket feldolgozó illusztrációk – mondta el Péczeli Margit, a kiállítás képzőművész kurátora az MTI-nek.
Hozzáfűzte, hogy Galambos Tamás festményeit – bár erőteljesen használja a komplementer színeket – a harmónia jellemzi. Képeiben összhangot teremt, „elvarázsló módon” kapcsolja össze a napi élet momentumait a mikrovilággal. Témái szerteágazóak, a vászonra festett alkotások „bájt”, de ugyanakkor kemény iróniát is közvetítenek – fogalmazott a kurátor.

A kiállítást beszélgetéssel egybekötött tárlatvezetéssel Szepesi Attila József Attila-díjas költő nyitja meg. Péczeli Margit felidézte: Szepesi Attila több verset is írt a képzőművészhez. Ezek közül a Lidércek és a Baglyok (Galambos Tamás bagolyképei közül egy látható lesz a tárlaton) című költemények díszes papírra írt változatát is kiállítják.

A kiállítás december 9-ig tekinthető meg a Balatoni Múzeumban.

A Magyar festészet napja Szent Lukács – az orvosok és a festők védőszentjének – napjához kapcsolódik. A kortárs festészetet bemutató rendezvénysorozat éppen tizenegy évvel ezelőtt a Duna Art Csoport kezdeményezésére jött létre.

(forrás: MTI, fotó: Keszthelyi TV)