Gazdaságsegítő intézkedések első üteme Keszthelyen

2020. április 1. (szerda)

A koronavírus terjedésének megakadályozása miatt elrendelt veszélyhelyzet új feladatok elé állította az önkormányzatot.

A rendezvények felfüggesztése, a közművelődési intézmények, és az óvodák bezárása után az első és legfontosabb feladat a város szociális ellátásának a megszervezése volt. Az ellátás a visszajelzések alapján jól működik, az idős emberek és karanténban élők megkapják a szükséges segítséget az önkormányzattól és a civilektől egyaránt.
Ezt követően a város gazdaságának megsegítése és az ennek érdekében hozott intézkedések kaptak prioritást. Döntöttem arról, hogy minden olyan fejlesztést és beszerzést későbbre halasztunk, amelyeket nem kötnek pályázati határidők, nem a baleset és biztonság megelőzéséhez, illetve nem a vírus elleni védekezéshez szükségesek. Így lettek felfüggesztve többek között számos infrastrukturális beruházás mellett az idénre tervezett utcafelújítások, a GESZ és a Városi Televízió eszközbeszerzései, a Polgármesteri Hivatal gépkocsi beszerzése, a képviselők munkáját segítő új laptopok beszerzése is.
A kormány intézkedéseivel összhangban, a múlt héten már hoztam olyan polgármesteri döntéseket, amelyek a helyi vállalkozásokat érintő károkat enyhítik.
A főszezonon kívüli, kiemelt belvárosi övezetben működő üzleteknek, vállalkozásoknak eddig is biztosítottunk bérleti díjkedvezményt. A kormány által meghatározott leginkább sújtott ágazatokban a kedvezményezettek körét kiterjesztettük az egész városra. Ezt a kedvezményt a válsághelyzet végéig biztosítjuk a vállalkozások számára, továbbá egyedi igények esetén az üzemeltető fizetési haladékot és részletfizetési kedvezményt is tud biztosítani.
A fent felsorolt döntések Keszthely gazdaságsegítő intézkedéseinek első ütemét képezik. Természetesen, figyelve a változásokat, Magyarország Kormányával összhangban, egyeztetve a helyi gazdasági élet szereplőivel, városunk is megteszi a további szükséges lépéseket a veszélyhelyzet miatti károk enyhítése, és a gazdasági élet segítése érdekében.