Gazdásztalálkozó a 225 éves Georgikonon

2022. július 4. (hétfő)

Alapításának 225. évét ünnepli a Georgikon. A jubileum alkalmából egész évben tartanak programokat. Pénteken gazdásztalálkozóra várták mindazokat, akik a felsőoktatási intézményben szereztek diplomát. A vendégek az előadások és a szentmise mellett tisztelegtek gróf Festetics György előtt is.

A bíróság épületénél állt az az uradalmi ház, amelyben 1797-ben megkezdte működését Európa első agrár felsőoktatási intézménye. Az első napon egy hallgató, Herenkovics Sámuel és egy oktató, Bulla Károly alkotta az egyetemet. A ház ma már nem áll, emléktábla őrzi a helyét.

A Georgikon az évszázadok során számos felsőoktatási reformot ért meg, de ma is az egyik legnépszerűbb képzési helye az agrár szakembereknek. A statisztikák azt mutatják, hogy az ország különböző gazdászképzéseire jelentkezők mintegy 10%-át tudják minden tanévben beiskolázni. Időről időre fejlődnek, de ápolják a hagyományaikat is.

„A Georgikonon nyilván a gazdászélet, a gazdász hagyományok őrzésében nekünk az évfordulók mindig is fontosak voltak. Tehát mi minden évben a sárguláskor megemlékezünk Festetics Györgyről, minden évben van valamilyen rendezvényünk, amikor alapítóinkról, illetve az ehhez kapcsolódó tevékenységükről megemlékezünk. Ez egy folyamatos dolog. A 225 év az arra jó, hogy egy kicsit meg tudunk állni, vissza tudunk tekinteni azzal a 80-90 gazdásszal, akik elfogadták a meghívásunkat és regisztráltak és jönnek.” – tájékoztatott Dr. Lukács Gábor, a MATE Georgikon Campus általános főigazgató-helyettese.

A Georgikonon nem csak az oktatásnak, hanem a kutatásnak is kiemelt szerepe van. Hazai és nemzetközi projektekben vesznek részt, szőlőalanyaik és vetőburgonyáik külföldön is nagy népszerűségnek örvendenek.

A gazdásznapon résztvevők és az egyetem dolgozói a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom kriptájában tisztelegtek gróf Festetics György előtt. A campus vezetése koszorút és virágokat helyezett el az alapító sírjánál. A templomban hálaadó szentmisét is bemutattak, ahol a felsőoktatási intézmény terveinek megvalósulásáért is imádkoztak.

„A múltat a jövővel szeretnénk ötvözni. A terveink között egyébként mind oktatási, mind kutatási területen számos elképzelés szerepel. Többek között az oktatási portfóliónkat tekintve szeretnénk új szakokat indítani, most már bízunk benne, hogy szeptembertől kezdődően is már lesznek új szakjaink is, és az eddigieket szeretnénk tovább vinni. Illetve azt a minőséget is szeretnénk tovább vinni, ami a Georgikonon eddig is megszokott volt.” – emelte ki Dr. Szabó Péter, a MATE Georgikon Campus főigazgatói tanácsadója.

A gazdásztalálkozó résztvevői megnézhették a kutatási, oktatási és gyakorlati egységeket. A két nap során múzeumokat látogatnak, pihennek és évfolyam találkozókon vesznek részt.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9312-gazdasztalalkozo-a-225-eves-georgikonon