Gázosítottak a Balatoni Múzeumban

2021. április 16. (péntek)

Gázosítottak a Balatoni Múzeumban. Az intézmény ezzel a néprajzi gyűjteményét óvta meg molyoktól és más kártevőktől. A Nemzeti Kulturális Alap pályázatán nyert támogatásból új, egyedi fémszekrényeket is vásároltak. Ezekben biztonságosan és jól rendszerezve tudják elhelyezni az intézmény értékes textíliáit, így például a népviseleteket és díszes terítőket.

„Nem költözik be a kártevő, ki van alakítva szellőzés, mindegyiknek lyukacsos az alja, tűzvédelem szempontjából is kiemelt” – az új tárolók előnyeit sorolja a múzeumigazgató. Németh Péter elmondta, hogy a textília-gyűjteményüket fogják elhelyezni a fémszekrényekben. A bútorok egyediek, a Balatoni Múzeum igényei alapján gyártották őket. Az intézmény négymillió forint támogatást nyert állományvédelmi célokra.

„A Nemzeti Kulturális Alapnál pályáztunk 2020 őszén, állományvédelmi pályázatot nyújtottunk be. Elsősorban az volt a célunk, hogy a néprajzi gyűjteményünk, a néprajzi raktáraink gázosítására pályáztunk. Illetve szerettünk volna és el is kezdtünk olyan folyamatot, hogy a régi, több évtizedes fa szekrényeket elkezdjük lecserélni korszerű, fém tárolóberendezésekre” – nyilatkozta Németh Péter igazgató.

A négy darab fémszekrény beszerzése mellett két raktár gázosítására volt lehetőség a pályázati támogatásból. A textíliáknál a moly, míg a fa tárgyaknál a szú és más hasonló rovarok károsíthatják a muzeális értékeket. A Balatoni Múzeum jelentős – több mint 11 ezer tárgyat számláló – néprajzi gyűjteménnyel rendelkezik. Ennek védelmét szolgálta a gázosítás.

„A gázmestert felkértük, kijött a múzeumba és a gyűjtemény nyílászáróit leszigetelte és olyan speciális gázt használt, amely emberre annyira nem veszélyes, de a különböző kártevőket, melyek a múzeum fa-, textil tárgyaiba beköltözhetnek, ezeket elpusztította. Célszerű ezt évenként elvégezni a múzeum gyűjteményeiben” – tette hozzá a múzeumigazgató.

Az állományvédelmi program keretében az összes textíliát átmossák, vasalják. A koronavírus-járvány miatti kényszerű zárvatartás egyik előnye, hogy a múzeum munkatársai most el tudják végezni ezeket a feladatokat. A textíliagyűjtemény rendszerezése és elhelyezése a múzeum új néprajzkutatójának feladata lesz.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7972-gazositottak-a-balatoni-muzeumban