Genetikai kutatások a Georgikonon

2018. január 13. (szombat)

A szürkeharcsa termeléstechnológiájának a fejlesztése és a fajta nemesítése a célja a Pannon Egyetem Georgikon Kar hallaborjában jelenleg futó kutatásnak. A projekt egyik pillére egy olyan genetikai szelekciós munka, amelynek köszönhetően a szakemberek kiválaszthatják azokat a szülőpárokat, amelyek a legéletképesebb utódokat hozzák a világra.Rolex wurde 1963 in der Generalversammlung geboren,es sei denn,rolex replica uhren shop die Rolex Daytona, Daytonarolex replica USA und die Veranstaltung, die endgültige Auswahl für den vorgesehenen Zeitfahren der Rolex-Uhren, werden zusammenfallen,replica uhren chinaa die Quelle der Daytona-Serie, Rolex Experience 53 Jahre der Geschichtesind immer noch das klassische Design des Jahres, und Rolex war schon immer die Stillinie, anstatt die Entwicklung der iterativen Evolution, ist die Wartung von Rolex der Hauptgrund für viele der Klassiker.
Egyre népszerűbb a harcsa hazánkban. Bár még mindig a ponty vezeti a listát a halfogyasztás terén, sokan keresik a szálkamentes, fehér húsú halakat, így a szürkeharcsát is. A keszthelyi Georgikon Kar hallaborjában évek óta dolgoznak azon, hogy kifejlesszenek, egy olyan termelési technológiát, amelynek köszönhetően Magyarország a harcsatenyésztés központja lehet.

„Kilenc éve most már Bercsényi Miklós professzor úr kezdeményezésére és vezetésével a harcsával, lesőharcsával foglalkozunk. Szeretnénk elérni, hogy a magyar halászati, haltermelési ágazat előremutató módon fejlődjön, és lehetőleg egy európai színvonalú, volumenű harcsatermelést tudjunk elérni.” – mondta Dr. Havais Máté, a Pannon Egyetem Georgikon Karának tudományos főmunkatársa.

A projektnek több pillére is van. Ilyen például a takarmányfejlesztés és a különféle technológiai elemek fejlesztése, de kutatásokat folytatnak a halegészségügy terén is. Jelenleg egy genetikai szelekciós munka folyik a laborban, amely egészen egyedülálló, hiszen korábban még nem kísérleteztek sehol a szürkeharcsa nemesítésével.

„Ez lényegében arról szól, hogy a vadpopulációból, különböző vadpopulációból származó szülőpárok közül ki kell szűrjük azokat, ki kell szelektáljuk genetikai módszerekkel azokat, amelyeknek az utódai gyorsabban nőnek és nagyobbra nőnek. Ez a fajtanemesítés alapja lesz. Tehát lényegében ez a célja a kutatásunknak, hogy egy módszertan fejlesztése, amivel ezek a szülők, szülőpárok kiszűrhetők.” – tájékoztatott Dr. Szabolcsi Zoltán, a Pannon Egyetem Georgikon Karának tudományos főmunkatársa.

A kutatás végső célja, hogy a hazai harcsatermelést a jövőben stabilabb alapokra helyezze. Ez azt jelenti, hogy ez a típusú hal nagyobb mennyiségben lesz elérhető a termelők számára is így a fogyasztók könnyebben és várhatóan olcsóbban juthatnak hozzá ehhez a szálkamentes, fehér húsú halfajtához.

Regman Karola – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8477/genetikai-kutatasok-a-georgikonon/