Géniuszok testközelből – szakmai nap a Majormúzeumban

2023. október 25. (szerda)
KesztHelyi identitás

Kiállításokról, ásatásokról és a szakmai munkáról is szó volt a múzeumi szakmai napon Keszthelyen. A Magyar Géniusz Program állt a program középpontjában. Keszthelyen is több fejlesztés készült el ebből a forrásból. Idén is a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyen találkoztak a térség múzeumainak szakemberei.

2022 júniusában nyílt meg a Balatoni Múzeumban az Igaz vót ám – egy vállusi summásasszony mesevilága című tárlat. Ez volt az első összeállítás, ami a Magyar Géniusz Programon belül valósult meg a Kárpát-medencében.

Ennek köszönhetően nyert forrást a Göcseji Múzeum is a vállusi pálos ásatások folytatására. Ez a program a Petőfi 200 emlékév keretében jött létre. 3,5 milliárdos kormányzati támogatásból valósul meg, amit a Magyar Vidéi Múzeumok Szövetsége koordinál. A program pályázat keretében anyagi támogatást nyújtott a vidéki múzeumoknak.

Ezekről a projektekről számoltak be egymásnak a térség múzeumainak szakemberei. A projekt jóvoltából több intézmény állandó kiállítása frissült, új időszaki kiállítások létesültek, tudományos konferenciák szerveződtek és közösségépítő tudományos tevékenységek is elindultak. A tapolcai intézmény 36 millió forintot nyert.

„A tapolcai múzeum egy kicsi múzeum és különösen rosszul állunk kiállítóterek tekintetében. Úgyhogy a megvalósítás első szakasza, amin túl vagyunk, az az infrastrukturális fejlesztés volt, aminek a kereteiben a padlástér egy részét építettük be. Ez ugye raktárként funkcionált. Közel 60 négyzetméter került átalakításra, szigetelésre, az intézet villamoshálózat kialakítására, új lépcsőt nyitottunk.” – mondta el Dr. Décsey Sándor a tapolcai Wass Albert Könyvtár és Múzeum igazgatója.

Az eseményen zalaegerszegi, sümegi, nagykanizsai és marcali szakemberek is részt vettek. A programon információt kaptak a résztvevők többek között a Múzeumi Iránytű sorozat újdonságairól is. A kiadványok nagyban segíthetik a múzeumi dolgozók munkáját. A szakmai napot negyedik alkalommal szervezték meg a Majormúzeumban a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központtal közösen.

„Minden évben a témát az adott év aktualitásai adják meg. Volt, hogy a COVID-járvány okozta nehéz helyzetről beszéltünk, vagy az energiaválság kapcsán felmerülő problémákról. AZ idei évben a szakmai nap címe Géniuszok testközelből. Azért választottuk ezt a címet, mert az utóbbi évek kisebb-nagyobb hullámvölgyei után végre jelentős fejlesztésekről számolhatnak be az intézményigazgatók.” – fogalmazott Rajnai Virág Éva kiállítóhely-vezető.

A résztvevők a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében megvalósult projektekről is hallhattak. A szakmai napon a Majormúzeum új Látványtáráról is szó esett, melyet akár meg is nézhettek a vendégek.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek