Georgikon éjjel a Kutatók éjszakáján

2012. október 2. (kedd)

Preparált állatok, ragadozó halak, must és újbor, valamint egy kis fizika is színesítette a Kutatók éjszakáját Keszthelyen. A Kutatók éjszakája rendezvényen minden érdeklődő betekintést nyerhetett az egyetem falai között zajló érdekes bemutatókba és előadásokba.

Nem csak szőlőt, de mustot, murcit és újbort is lehetett kóstolni a Georgikon Karon a Kutatók éjszakáján. Az országos rendezvényhez már nem először csatlakozott a keszthelyi campus, ahol elsőként a dr. Kocsis László mutatta be a nagy átváltozást, a szőlőtől a borig.

Halakat kóstolni ugyan nem lehetett de sok érdekességet lehetett hallani dr. Bercsényi Miklóstól, aki számos kutatást végez az egyetem hallaborjában. Az egyetemi tanár nagy vonalakban be is mutatta ezeket a kutatásokat, köztük a ragadozó halak vegetáriánus nevelését is, amely egy világszerte fontos problémát hivatott megoldani.

Az előadások szünetében az érdeklődők más érdekességekkel is találkozhattak az egyetem falai közt. Kondorosy Előd egyetemi docens mutatta be a Georgikon Kar állattárát, ahol a mikroszkóp alatt bárki megvizsgálhatta a különböző rovarokat. Az érdeklődők főleg középiskolások voltak, de az egyetem elsőéves hallgatói is érdeklődőek voltak.
Az állattárban nagyon sok preparátum is található a különböző madaraktól kezdve a nagyobb testű emlősökön át széles körben mutatták be hazánk élővilágát.

A Kutatók éjszakája nem maradhat el a fizika nélkül, melynek szépségeit látványos kísérletekkel szemléltette Farkas László gimnáziumi tanár.

A rendezvény lehetőséget adott mindenki számára, hogy kötetlen előadásokon és bemutatókon ismerhesse meg a kutatók, egyetemi tanárok munkáját és így remélhetőleg kedvet teremtve az ilyen irányú tanulmányokhoz.

(forrás, fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)