Georgikon Napok – Nemzetközi konferencia Keszthelyen

2012. október 10. (szerda)

Idén is megrendezik a Georgikon Napokat Keszthelyen, a Pannon Egyetem Georgikon Karán: a csütörtökön kezdődő kétnapos nemzetközi tudományos tanácskozáson több mint 140 előadó az állattenyésztéstől a növevénytermesztésen át az alternatív közgazdaságtanig mintegy 10 szekcióban tart előadást.

A konferencián az előadók ismertetik eddigi kutatási eredményeiket, de szó esik majd informatikáról és filozófiai témákról is. A plenáris üléseken megvitatják például, hogy a bioetika segítheti-e a környezeti konfliktusok gyakorlati megoldását – közölte Tóth Gergely, a Georgikon Napok Tudományos Bizottságának elnöke.

Hozzátette, hogy Polgár Zsolt, a keszthelyi Burgonyakutatási Központ igazgatója a burgonyatermesztés és -kutatás szerepéről tart előadást. Az Erdélyből érkező Kolumbán Gábor – volt egyetemi tanár, bivalyos gazda, a kolozsvári Civitas Alapítvány elnöke – arról beszél, hogy a vidéki közösségeknek milyen szerepük van a fenntartható gazdálkodásban.
Tóth Gergely az MTI kérdésére elmondta: az elmúlt 40-50 évben elterjedt egy olyan szemléletmód, mely a vidékre „mezőgazdasági üzemként” tekint és elsődleges feladatának azt tartja, hogy beszállítóként ellássa terményekkel a városokat. A konferencia egyik célja, hogy ezen „legalább gondolatilag fordítsanak”. A konferencia címe – A mezőgazdaságtól a vidékgazda(g)ságig – is ezt a szándékot jelzi – hangsúlyozta Tóth Gergely.

Beszélt arról is, hogy a Pannon Egyetem Georgikon Kara oktatási és kutatási együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot ír alá a Maribori Egyetem Mezőgazdasági és Élettudományi Karával. Az eddigi kutatásokról a kétnapos konferencián közös angol nyelvű szekcióban számolnak be.
A két egyetem között a biogazdálkodás, a növénytermesztés és a kertészet, területén már évekkel ezelőtt kialakult a szakmai együttműködés. Ennek egyik példája, hogy Maribor Önkormányzata áprilisban a Guinness Rekordok könyvében is jegyzett, 450 évesnél öregebb (Stara Trta – öreg szőlő) szőlővesszőt adományozott a Georgikon Karnak.

A Georgikon Napok Tudományos Bizottságának elnöke kiemelte, hogy a sorban az ötvennegyedik tudományos konferencia vendége lesz és köszöntőt mond Festetics György herceg, a 215 éves Georgikon alapítójának leszármazottja.
Európa legrégebbi rendszeres mezőgazdasági felsőoktatási intézményét 1797. július 1-jén alapította meg Festetics György gróf Keszthelyen.

(forrás: MTI)