Georgikon Napok

2011. október 3. (hétfő)

A fenntarthatóság és versenyképesség jegyében rendezték meg a Pannon Egyetem Georgikon Karán az LIII. Georgikon Napok nemzetközi tudományos konferenciát.

Az 1958 óta évente megrendezett tudományos konferencia témaválasztását a kezdetektől fogva az aktuális agrárgazdasági problémák megoldására való törekvés adja. Így az idei, 53. Georgikon Napok programja között szerepelt az alternatív mezőgazdaságtan, a növénytermesztés aktualitásai, valamint a szőlőtermesztés és a kertészet helyzete hazánkban. A szüreti időszakban nagy hangsúlyt kapott a bortermelés is.

A szekcióüléseken Dr. Kocsis László egyetemi tanár tartott tájékoztatót a magyarországi borászok, a magyar borok és szőlőtermő vidékek kérdéskörében, kiemelve, hogy az elmúlt 10 évben nem csupán az üzletekben található borfajták választék a nőtt, hanem a magyar borok minősége is. Bár két évtized alatt a termőterület nagyon lecsökkent Zala megyében is – mindössze 1500 Ha – a megtermelt boraink kiváló minőségűek. Ami bortermelést illeti a külföldi piacokon nem találunk hazai borainkból, mert a megtermelt közel 3 millió liter bor a magyarországi borfogyasztást elégíti ki. A növénytermesztés mellett a két napos tanácskozáson az állattenyésztés és takarmányozás témakörében is hallgattak előadást a szakma megjelent képviselői.

(forrás: Keszthelyi TV www.tvkeszthely.hu)