GESZ: “Felkészültünk a télre”

2019. november 29. (péntek)

A hóeltakarításra, síkosságmentesítésre kötelezett szervezeteknél felkészültek a hidegebb napokra. Keszthelyen a Gazdasági Ellátó Szervezet a felelős ezért a tevékenységért. A képviselő-testület november 13-ai ülésén fogadta el a 2019-2020 évi hószolgálati és síkosságmentesítési operatív tervet.
A Gazdasági Ellátó Szervezet (GESZ) telephelyén hadrendbe állítva várják az eszközök, hogy szükség esetén munkába álljanak. Hét gépjármű áll készen arra, hogy ha rosszabbra fordul az idő, beavatkozzon. A télre való felkészülés már hetekkel ezelőtt megkezdődött – az átvizsgálások, karbantartások korábban lezajlottak. Három napos időjárás előrejelzések alapján elemzik, mire lehet számítani egy adott napon. Ezekkel a járművekkel Keszthely útjain több, mint hatvan kilométernyi szakaszt kell hó és jégmentesíteni. A munkát húsz dolgozó végzi, a már elkészített hószolgálati beosztás alapján.

„A gépek átvizsgálása, az esetleges hibák kijavítása megtörtént. Ugyanígy az adaptereké, amik felkerülnek ezekre a gépekre. A tolólapát, illetve a szórófejek átvizsgálása, ott is a szükséges karbantartás, az esetleges hibák javítása megtörtént” – tudtuk meg Sarkadi Szilviától, a GESZ kommunikációs munkatársától.

A GESZ telephelyén sorakoznak ezek a zsákok is, melyekben tiszta kalcium-klorid található. Ezeket tíz és harmincöt százalék közötti arányban higítják – attól függően, hogy hány fokos hidegben locsolják az útra. Az anyag fagyáspontja mínusz negyven celsius-fok is lehet. Az ára drágább ugyan, de a hagyományos sóval szemben nem károsítja a környezetet. A raktárban egyelőre ötvenhárom tonnát halmoztak fel belőle. A hagyományos eljáráshoz képest négyszeres a hatékonysága.

Sarkadi Szilvia hozzátette: „Ez egy környezetbarát anyag, és több szempontból is sokkal kedvezőbb az alkalmazása, mint a már azóta betiltott nátrium-kloridos szóróanyagnak. Sokkal alacsonyabb a fagyáspontja, mínusz 40 fok körül fagy meg, tehát ez annyit jelent, hogy a magyarországi viszonyok között tulajdonképpen az ezzel felolvasztott hó, jég az nem tud visszafagyni.”

Készen állnak az utak mellé kihelyezendő hófogó hálók is. Ezeket főleg a nyitottabb, hófúvásveszélyes helyekre teszik ki. Nem csak a város útjain, hanem buszmegállókban, hidakon, lépcsőkön, sétányokon és még számos helyen a Gazdasági Ellátó Szervezet munkatársai dolgoznak majd, minden közlekedő biztonsága érdekében.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6622-gesz-felkeszultunk-a-telre?fbclid=IwAR2BhgdGTQM0nlitUKnuN9sKIfI6m-54byYebjC6OEXkFN_Uiyk70rbadIM