Gyerektábor a Kis-Balatonon

2019. június 6. (csütörtök)

Idén is lesz Kis-Balaton építő tábor. Több szervezet összefogásával második alkalommal rendezik meg, amely hiánypótló kezdeményezés az országban. A zalaszabari Holnapocska Tábor keretében megvalósuló programokra Zala megyei középiskolák tanulói jelentkezhettek. A harminc fős tábor már megtelt.
Tavaly rendezték meg először a Kis-Balaton építő tábort középiskolások számára. Munkájukkal óriási segítséget nyújtottak a természetvédelmi terület működésében. 2018-ban két csoport számára biztosították a táborozást, idén egy harminc fős turnus lesz, augusztus elején. A tábor egy összefogás eredménye, amelynek a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság az egyik pillére. Gaál Róbert igazgató így fogalmazott: „Nagyon sok olyan létesítményünk van, aminek faszerkezetes elemei vannak: akár hidak, zsilipek korlátai, akár a kilátók. Ezeknek a kezelésében, festésében vettek részt a diákok. Itt saját szemükkel láthatták azt, hogy milyen látszata van egy igazi munkanapnak. A munka végén látták, hogy mennyire megszépült az a környezet, ahol ők dolgoztak.”

A táborral kapcsolatos információkat sajtótájékoztató keretében osztották meg a szervezők. Az augusztus 4-én kezdődő, egy hetes programban csak a délelőtti órákban dolgoznak a tanulók, az ebédet követően már a kikapcsolódásé lesz a főszerep. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park részéről Puskás Zoltán igazgató elmondta: a gyermekkezek óriási segítséget nyújtanak számukra is. „30 ember, 30 dolgos kéz az nem mindig áll az igazgatóságnak a rendelkezésére. Ugye nagyon nagyon szabott létszámgazdálkodásunk van, és a tavalyi évben a Diás-szigeten, a Fekete István Emlékháznál megrendezett építőtábor csak azt tudom mondani, hogy remek jól sikerült a számunkra is” – vélekedett az igazgató.

A sajtótájékoztatón a Szabadics Zrt. vízügyi munkatársa, Resitczky Gergely elmondta: új programelemként találkozhatnak a gyerekek a “Vízi Tanodával”, amit ő dolgozott ki. A Holnapocska Tábor alapítója, Szabadics Zoltán úgy fogalmazott: az egykori építőtáborok felújításáról van szó, aminek egyik célja, hogy megmutassák a gyerekeknek az értékteremtő munka szépségét. Hozzátette: „Tavaly, amikor az első építőtábort megszerveztük, akkor is tudtuk, hogy az biztos, hogy egy sikeres dolog lesz, hiszen minden embernek a vágya az, hogy másokkal együtt közösen építsen, közösen alkosson. Azt is tudtuk, hogy aztán ebből elfáradva, visszatérve a bázisra ha mi tudjuk biztosítani a közös szórakozást – mert azért ez legalább olyan fontos ennek a korosztálynak – akkor valóban szükség lesz arra, hogy ezt idén újra megszervezzük és újra legyen építőtábor.”

A “Szabadics a Gyermekekért Alapítvány” kimondottan a gyermekprogramok támogatását tűzte ki célul. A Holnapocska Tábor idén ünnepli tizedik születésnapját.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6103-gyerektabor-a-kisbalatonon?fbclid=IwAR2eNG-DtEC9QJYj522Vsubt5ZDt5_xsj9BUS2-a7XBP5X38fAugFGajgK0