Gyöngyöző eredmények

2024. április 17. (szerda)
KesztHelyi identitás

A keszthelyi Gyöngyfűző szakkör alkotásaiból nyílt kiállítás a Balaton Színház emeleti folyosóján. A tárlat a Nemzeti Művelődési Intézet „A SZAKKÖR” elnevezésű programjának részeként valósult meg.

Népi iparművészek instrukciói alapján készültek a keszthelyi szakkörösök munkái. Nyakláncok, fülbevalók, kokárda és gyöngykaláris is tarkítja az öt alkotó kiállítását. Ősztől heti rendszerességgel találkoztak és fűzték az üveg-, kása- és szalmagyöngyöt.

„A szakkör befejezése ez, a gyöngygallérok, a gyöngyszövött kis pántok, nyakláncok és fülbevalók, amiket készítettünk, ennek a kiállítása van. Öten voltunk a szakkörben, mind az ötünknek itt van az elkészített műve.”

A művészi tevékenység mellett közösség kovácsolódott az alkotókból. Bognár Edit, Molnár Ferencné Dr. Putics Verona, Ságiné Tompos Tünde, Siszler Katalin, valamint Tóth Margit keze munkáját dicsérik a tárgyak.  A keszthelyi gyöngyfűző szakkör a Nemzeti Művelődési Intézet „A SZAKKÖR” programján belül zajlott.

„A Nemzeti Művelődési Intézet 2020-ban a covid-járvány idején indította útjára az A szakkör mozgalmat, először kevesebb mennyiségben, most pedig már 18 féle szakkörből válogathatnak a kedves csoportok. Azért volt nagyon fontos, mert itt Keszthelyen ez volt az első alkalom, a gyöngyfűzés, hogy csatlakoztak az itt lévő asszonyok.” – nyilatkozta Matyasovszki Margit, a NMI Zala Vármegyei igazgatója.

A gyöngyfűző szakkör lezárult, de az alkotók más keretek között folytatják a munkát. Ősszel szeretnék A SZAKKÖR program más művészeti ágában is kipróbálni magukat. A vasárnap megnyílt tárlat május 10-ig látható a Balaton Színházban. A vármegyei szakkörök közös kiállításokon is bemutatkoznak. A zalai esemény május 21-én Nagykanizsán a Hevesi Sándor Művelődési Központban lesz.

Pelikán Péter – Keszthelyi TV

Képek