Györökön találkoztak a balatoni helytörténészek

2022. november 30. (szerda)

A Balaton környéki települések helytörténészei találkoztak Balatongyörökön. A tanácskozás fő témája a falvak, városok egyik közös pontja, a szőlőtermesztés volt. A tanácskozáson szót ejtettek arról a hamarosan megjelenő kötetről is, amely Balatongyörök szőlő- és borkultúráját tárgyalja.

A Balaton történetében kiemelt helyet foglal el a szőlőtermesztés és a borkészítés. Szinte nincs is olyan település, ahol ne lettek volna kisebb-nagyobb ültetvények, és sok helyen még ma is gazdálkodnak a szőlészek. A helytörténeti értekezések bepillantást engednek az érdeklődőknek eleink kultúrájába, a szőlőfeldolgozás folyamatába.

„A középkorban, török korban és a kora újkorban meghatározó volt a szőlő. Sajnos a szőlőterületek egyre fogynak, egyre kevesebb. A ’60-as évektől az üdülőterületek váltották fel a szőlőket, és ez így van sajnos Györökön is.” – mondta Müller Róbert régész, nyugalmazott múzeumigazgató.

A Helytörténeti Találkozót 12. alkalommal szervezték meg. A programnak minden évben más-más település ad otthont. Az egész napos tanácskozáson szó esett többek között a becehegyi műemlék pincékről, a Balaton-felvidéki kultúrtáj változásáról és a vonyarci uradalmi szőlő történetéről is.

„Azért találtam ki annak idején – gyűjtve az egész Balaton helytörténeti irodalmát – hogy azok a helytörténészek, akikkel külön-külön megismerkedtem, és akik – az volt a benyomásom – nem nagyon ismerik a másik vagy a távolabbi települések munkásságát ebben a témában, hogy jöjjenek össze. Az élet majd eldönti, hogy akarnak-e ők egymással összefüggésekről, tehát összbalatoni, déli, északi parti hasonló összefüggésről beszélni.” – tájékoztatott Takács Gábor, a XII. Helytörténeti Találkozó főszervezője.

Az első néhány találkozót Balatonedericsen tartották, azóta azonban már számos másik településen összejöttek. Egyik alkalommal hajóra szervezték a programot, amely Siófoktól Keszthelyig utazott a társaság. Így lehetőség volt a víz felől is megismerni a településeket. A balatongyöröki találkozóra is szép számmal érkeztek érdeklődők.

„Mi is voltunk Balatonedericsen ezen az első találkozón, és utána még két alkalommal. Nagyon tetszett az egésznek a hangulata, nagyon érdekes előadások hangzottak el. Mindig várják azokat a felajánlásokat, hogy valamelyik település vendégül látja-e ezt a helytörténész találkozó. Hiszen itt 30 és 50 közötti embernagyságról, mennyiségről kell gondoskodni.” – tette hozzá Villányi Éva, a Bertha Bulcsu Művelődési Ház vezetője.

A helytörténet egyre fontosabbá válik a települések életében, így a tanácskozásra is a Balaton több részéről érkeztek. Az egész napos programot jövőre is megszervezik, várják azoknak a településeknek a felajánlását, akik szívesen befogadják őket.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9826-gyorokon-talalkoztak-a-balatoni-helytorteneszek