Gyűlnek a talált tárgyak

2019. február 7. (csütörtök)

Gyakori, hogy találunk, vagy elveszítünk személyes tárgyakat. Még gyakoribb, hogy nem tudjuk, hol keressük azokat, vagy mi a teendő a talált tárgyakkal. A törvény úgy fogalmaz, hogy az elvesztett dolgot megtaláló személynek mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy az elvesztett dolgot annak tulajdonosa visszakaphassa. Utánajártunk, hol tárolják a talált tárgyakat.
Rendszámtáblák, női táska egy íróasztalon a keszthelyi önkormányzat talált tárgyak osztályán. Hátizsákokat, bőröndöket is őriznek, hetek, hónapok óta, amit a rendőrségről kaptak vagy magánszemélyek vittek be az önkormányzathoz. Nem ritka, hogy nagyobb személyes tárgyat is elveszít a tulajdonosuk. Jól látható az önkormányzat tárolójában, hogy sorban, felcímkézve állnak a kerékpárok is. Az elvesztett dolog megtalálójának vannak törvényi kötelezettségei.

„A találó köteles azt nyolc napon belül amennyiben tudja a tulajdonosának vagy aki ezt elvesztette beszolgáltatni, átadni. Amennyiben nem, akkor nyolc napon belül a találás helye szerinti jegyzőnek kell átadni ezeket a dolgokat. Kivéve ha az robbanóanyag vagy veszélyes dolog, mert azt a rendőrségre kell bevinnie.”- adott tájékoztatást Dr. Horváth Teréz jegyző.

Nyáron az idegenforgalmi szezonban strandokról, tömegközlekedési eszközökről sokkal több tárgy kerül leadásra. A Polgári Törvénykönyv szerint az olyan helyeken talált tárgyakat, iratokat ahol sokan megfordulnak, a megtaláló köteles azonnal átadni a hely üzemeltetőjének. Amennyiben a talált tárgy megőrzésére nincs lehetőség, akkor a jegyzőhöz kell eljuttatni.

A Csik Ferenc Tanuszodában is havonta több ezer ember fordul meg az. Úszásoktatás, versenyek zajlanak a nap végén pedig mindig van az öltözőkben gazdátlan holmi. Az uszoda vezetője, Csendes Antal elmondta: „elég változatos a repertoár, de nyilván az öltözködéssel, uszodahasználattal kapcsolatos dolgok maradnak itt. Törölközők, fürdőnadrágok, úszószemüvegek. A legnagyobb meglepetésünk az volt, amikor a januári úszóverseny után egy gyermek farmernadrág itt maradt. Ugyan a gyermek miben ment haza, azt nem tudjuk mi sem. Nyilván megoldották. Havonta gyűjtjük ezeket a termékeket. Esténként az öltözők ellenőrzésével kezdődik ez a folyamat. Bekerülnek a holmik egy kosárba, amit rövid távon az orvosi szobában vagy a pénztárban őrzünk, ha valaki keresi akkor ezeket egy-két napon belül ott találhatja meg. Ilyenkor megy a válogatás, kié…milyen színű. Megpróbáljuk leellenőrizni, hogy mindenki a saját tulajdonához jusson hozzá.

Az uszodában havonta zsákolják a talált tárgyakat, egy évig őrzik őket. Gyakran előfordul, hogy egy év után jelentkezik a szülő az elveszett értékért, amikor már nem jut hozzá, mert a hivatalban is és a közintézményekben, szolgáltatóknál is – amennyiben tárolható – egy évig kötelesek megőrizni az elveszített, leadott tárgyakat.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/5736-gyulnek-a-talalt-targyak