„Ha akarjátok, nem mese…”

2022. június 22. (szerda)

Álomból állam címmel tartottak konferenciát Keszthelyen. Az Immánuel Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében szakemberek és érdeklődők voltak ott a tanácskozáson. A programon szó esett Izrael megalakulásáról és jövőbe mutató terveiről, valamint a hazai cionizmusról is.

120 évvel ezelőtt jelent meg Hertzl Tivadar Ősújország című kötete. Ez adta az apropóját a konferenciának. 1902-ben az izraeli állam megalakulása még utópia volt. Egészen 1948-ig kellett várni arra, hogy a zsidóságnak újra saját országa legyen. Izrael nagykövete kiemelte, az elmúlt 74 évben rohamosan fejlődött az ország. Örömét fejezte ki, hogy Izraelnek vannak barátai és támogatói.

„Én hiszek abban, hogy diplomatának lennyi jó, emberekkel, kormányfőkkel, politikusokkal lehet találkozni. De végül a diplomácia hivatalos oldala csak egy aspektus, ami ennél fontosabb az az, hogy összehozzuk az embereket. Az ilyen típusú megmozdulások és konferenciák vagy aláírt megállapodások lehetőséget adnak arra, hogy az emberek megismerjék egymást.” – tájékoztatott Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövete.

A konferencia jelmondata Hertzl könyvéből származik: „Ha akarjátok, nem mese…”.A nagykövet hozzátette, csaknem 80 évvel a holokauszt után nagyon fontos, hogy hidak épüljenek a zsidók és más nemzetek között. A konferencia szervezésében részt vett a keszthelyi Hit Gyülekezete, akik évtizedekkel ezelőtt a zászlójukra tűzték a zsidóság ügyét.

„A zsidó-keresztény kultúrkör vagy kinyilatkoztatás miatt maga a zsidóságnak a története, kiválasztása, elhívása – ezt nagyon fontos, hogy megismerjék az emberek. Maguk az ószövetségi igazságok a mai napig rendkívül fontos szellemi és morális értékeket közvetítenek az egyetemes emberiség számára.” – emelte ki Szabó Balázs, a keszthelyi Hit Gyülekezete lelkésze.

Keszthely egyik szimbóluma a sétálóutcára jellemző kisiparos élet. Ennek a kialakításából a zsidók is kivették a részüket. De városunk szülötte Schwarz Dávid, a merev szerkezetű, kormányozható léghajó feltalálója, vagy a zeneszerző Goldmark Károly is. Vozár Péterné, Keszthely alpolgármestere elmondta, a Balaton-parti város is sokat köszönhet zsidó lakosságának. Szarka Lajos, a konferencia főszervezője a két állam baráti kapcsolatát hangsúlyozta.

„Ezzel a startup nemzettel, amellyel olyan sok vallási, kulturális, történelmi szál fűz össze bennünket, jó a barátságot megerősíteni, jó a gazdasági, kulturális és egyéb együttműködést fokozni. Hála Istennek a mai kormány, a mai politikai vezetés és Izrael állama között nagyon jó kapcsolat van, mint ahogy ma a keszthelyi, hévízi vezetőktől hallhattuk, a régió vezetői, a mi szűkebb régiónk, pátriánk vezetői is elkötelezettek Izrael iránt.” – tájékoztatott Dr. Szarka Lajos, az Immánuel Magyar-Izraeli Baráti Társaság elnöke.

A tanácskozáson a Tzomet Band zenélt a résztvevőknek. A konferencián hazai és izraeli szakértők beszéltek a cionista álom megvalósulásáról és Izrael jövőbeni lehetőségeiről.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9269-ha-akarjatok-nem-mese